Interview

Almere Faunabuurt: ‘Even een Israëlische vlag ophangen kan dus al niet meer’

20-06-2016 16:14

maxabrahammetzoon

‘Max Abraham’ met zijn zoon en de ‘geslaagd’-vlag in hun tuin.

 

De 47-jarige Joodse accountmanager Max Abraham (gefingeerde naam, om voor de hand liggende redenen wil hij anoniem blijven, naam bij redactie bekend) woont in de Almeerse wijk Faunabuurt. Daar woont hij, naar eigen zeggen, plezierig in een ‘rustige wijk’. Maar maandag ging het mis toen hij, speciaal voor een foto, even een Israëlische vlag met daaraan de schooltas van zijn zojuist voor het hbo geslaagde 20-jarige zoon ophing.

Telefonisch doet Abraham zijn verhaal aan TPO:

 

“Net zoals anderen een Nederlandse, Pakistaanse of Marokkaanse vlag met schooltas ophangen als iemand is geslaagd deden wij dat met een Israëlische vlag. Vervolgens kwamen er auto’s voorbij die toeterden, inzittenden staken middelvingers naar ons omhoog, er werd geschreeuwd, gescholden, van alles en nog wat. Ze riepen: ‘Rotjoden, we gaan jullie pakken’, ‘kankerzionisten’, ‘rotzionisten’…dat soort dingen.

“Ja, het waren medelanders, zal ik maar zeggen. En normaal heb ik hier nooit ergens last van. Er wonen hier wel allochtonen maar dit is een rustige wijk verder. Wij dragen het Joods zijn over het algemeen niet naar buiten toe. En ik ken ook geen Joodse mensen in Almere die wel vaak te maken hebben met dit soort dingen.

“Het erge is, ik wilde die vlag niet eens heel lang laten hangen, want ik weet best hoe gevoelig dat tegenwoordig het ligt. Maar zelfs eventjes, tien minuten, zo’n vlag voor een foto ophangen kan dus al niet meer, we kregen echt meteen commentaar.

Geen mezoeza

“Wel heb ik eerder al eens besloten om toch maar geen mezoeza (Joodse gebedskoker) aan mijn deurpost te hangen. Want je gaat toch nadenken: is dat wel verstandig om te doen? In Amsterdam hoor ik mensen dingen zeggen als: ‘We hebben de mezoeza weer weggehaald omdat we bang zijn dat de ruiten worden ingegooid’.

“Maarja, dat zijn toch de dingen die momenteel spelen. Dit onderwerp is er dan ook medeverantwoordelijk voor dat mijn zoon binnenkort naar Israel gaat emigreren. Hij heeft het wel gehad met de irritaties. Het telkens anders worden aangekeken, op zijn werk anders worden behandeld als ze er achter komen dat hij joods is, dat soort zaken spelen mee. Het is gewoon een heel triest verhaal.”


Max Abraham zegt geen aangifte te hebben gedaan bij de politie. Wel heeft hij melding gemaakt bij het CIDI en bij een meldpunt voor antisemitisme.