Regio

‘s-Heer Abtskerke (Zeeland): Azc voor 500 personen in gehucht met 350 inwoners

18-06-2016 17:18

De gemeente Borssele (Zeeland, burgemeester: Jaap Gelok, PvdA) is voornemens een asielzoekerscentrum te vestigen in het pittoreske edoch landelijk gelegen gehucht ‘s-Heer Abtskerke (pop: 350), om precies te zijn tussen de Polderweg en Bernhardweg. In dit azc zullen 300 asielzoekers worden ondergebracht maar dit aantal kon worden vergroot naar 500 inwoners.

De dorpsraad (die heb je daar nog) van ‘s-Heer Abtskerke is daar absoluut niet blij mee en heeft inmiddels een boze brief gestuurd naar de gemeente Borssele. Niet geheel ten onrechte: de 350 inwoners van ‘s-Heer Abtskerke zijn vooraf niet geïnformeerd over de komst van dit azc. En de dorpsraad trouwens ook niet. Volledig genegeerd dus. Dat is niet bepaald netjes en democratisch.

Nieuw dorp

Dus worden de 350 Zeeuwse zielen van dit plattelandsgehucht plotseling geconfronteerd met mogelijk toekomstige dorpsgenoten van misschien wel 500 in aantal. Wel heel erg veel voor een dorpje waar zelf nog geen 400 zielen wonen.

De dorpsraad meent dan ook dat ‘er ineens een heel nieuw dorp bijkomt, dit is maatschappelijk onverantwoord’ en maakt zich bovendien zorgen over de mogelijk grote toename van verkeer.

Toch informatie-avond

Maar ineens lijkt de gemeente, postuum, tóch in gesprek te willen met de dorpsraad en de inwoners. Zegt althans de dorpsraad tegen de bewoners. Dinsdag 21 juni zou er een informatiebijeenkomst zijn. Maar bij navraag door de beheerders van Facebookpagina Nee tegen AZC ‘s-Gravenpolder lijkt de gemeente alsnog weinig zin te hebben in het informeren van burgers: ‘Het is niet de bedoeling dat deze informatie-avond bekend wordt gemaakt’, zo zou de gemeente de Facebook-activisten op het hart hebben gedrukt.

Lekker handig, want nu zetten de Boze Burgers hun hakken pas echt in het zand. Het kon dus wel een druk worden aanstaande dinsdag in het dorpshuis (die heb je daar nog).

(Er is trouwens óók een Facebook-pagina voor en door voorstanders van een azc.)