Regio

Connexxion Almere stopt met rijden in Kruidenwijk door aanhoudende terreur ‘jongeren’

13-06-2016 12:32

 

Busmaatschappij Connexxion in Almere is sinds afgelopen zondag gestopt met het rijden door de wijk Kruidenwijk. Voor de lijndiensten die door deze wijk rijden is het volgens Connexxion “door de bedreiging van een groep klootzakken niet langer verantwoord daar te rijden”, nadat zaterdag en zondag drie keer een bus werd bekogeld met stenen. Dit meldt Omroep Flevoland.

Vrijdag- en zaterdagnacht werden twee bussen van Connexxion in de Kruidenwijk bekogeld met stenen door ‘een groep jongeren’. Later werd ook een Connexxion-busje van dienst Service en Veiligheid met stenen bekogeld door een groep van tussen de 30 en 40 jongeren.

Een Connexxion-bus die op dat moment achter het bekogelde Service en Veiligheidsbusje reed besloot niet verder te rijden. Vier jongeren in die bus forceerden de deur en stapten uit.

Grind in plantenbakken

De politie kwam ter plaatse maar kon geen één van de 40 jongeren aanhouden. Wel wordt er nu ‘grind’ weggehaald uit plantenbakken in de Kruidenwijk, omdat de jongeren met dit grind zouden hebben gegooid. Het is onbekend of alle stoeptegels nu ook worden vervangen door rubberen tegels.

Volgens de politie zijn de daders bekenden. Het gaat om jongeren van 15 en 16 jaar. Maar de politie kan alleen iets doen als deze jongens op heterdaad worden betrapt. Uiteraard wordt er wel extra gesurveilleerd. Het kan nu dus niet lang meer duren voordat iemand van de gemeente ‘meer cameratoezicht’ voorstelt.

‘Jongeren’

Opvallend is dat heel angstvallig expliciet niet bekend wordt gemaakt welke etnische afkomst de jongeren hebben. Dat het nu ramadan is, er in Almere vaker problemen zijn met vooral allochtone jongeren en dat het geweld de afgelopen ramdandagen enorm is toegenomen zal dan wel toeval zijn. Ook in onder andere Haarlem, Zaandam, Heemskerk en Nieuw-Vennep werden de afgelopen dagen bussen bekogeld door ‘jongeren’.

Kamervragen

VNL heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan de minister van Veiligheid en justitie over de terreur in Almere. VNL wil weten waarom het de politie niet lukt om iemand op te pakken en waarom de burgemeester van Almere (D66) geen zero tolerance beleid handhaaft.

De burgemeester had vooralsnog geen tijd om te reageren op vragen van een Telegraaf-verslaggever: hij moest een nieuwe breiclub openen.