Haagse ChristenUnie/SGP wil meer ‘kerels’ voor de klas

09-06-2016 18:30

De gemeenteraadsfractie ChristenUnie/SGP wil in Den Haag meer kerels voor de klas. Uit cijfers blijkt dat er steeds minder mannen voor de klas staan op basisscholen. De afgelopen 20 jaar is hun aandeel gehalveerd van 30 procent naar 15 procent. Op 17 procent van de scholen is er zelfs geen enkele man te vinden. En Den Haag vormt geen uitzondering op deze trend, menen de christenen. Raadslid Pieter Grinwis in een communiqué:

 

“Ook in Den Haag zijn er scholen waar alleen de directeur een man is. Bij navraag ben ik één basisschool in Den Haag tegengekomen met wel 10 meesters, een positieve uitzondering. Er stonden echter wél 45 juffen tegenover.”  

 

‘Hij-instromers’

De ChristenUnie/SGP roept het Haagse college op meer kerels voor de klas te krijgen, bijvoorbeeld met een pilot voor ‘hij-instromers’. Naar analogie met zij-instromers is er in Rotterdam een project om met hij-instromers meer mannen het onderwijs in te krijgen. Grinwis: “Met zo’n traject kun je in andere sectoren werkende mannen overhalen om de stap naar het onderwijs te maken. De komende jaren stromen er meer mannen dan vrouwen uit, dus nieuwe mannelijke instroom is hard nodig.”

‘Meer kerels voor de klas is gewoon goed voor de sociale ontwikkeling van jongens én meisjes’

Meer meesters op basisscholen is volgens de ChristenUnie/SGP namelijk goed voor de (identiteits)ontwikkeling van zowel jongens als meisjes.

Grinwis: “Meesters leveren natuurlijk geen betere kwaliteit dan juffen. Dat is het punt ook niet. Meer kerels voor de klas is gewoon goed voor de sociale ontwikkeling van jongens én meisjes. Daarom vraagt mijn fractie het college hier de komende jaren specifieke aandacht aan te besteden. Doe bijvoorbeeld een pilot met om te beginnen 25 hij-instromers.”