Regio

Misstanden, misleiding door politie en justitie bij vuurwerkramp Enschede

13-05-2016 23:35

Politie en justitie hebben in diverse strafrechtelijke onderzoeken naar de Enschedese vuurwerkramp (13 mei 2000) de rechterlijke macht opzettelijk misleid. Dat concludeert de expertgroep Klokkenluiders in een onderzoek waar door voormalige Europarlementariër Paul van Buitenen al twee jaar aan wordt gewerkt, bericht RTV Oost vrijdag.

Er is volgens het rapport onder meer geknoeid met het belangrijkste bewijsmateriaal, een rode sportbroek vol sporen die van de vermeende brandstichter André de Vries was. De Vries, die in 2013 overleed, werd vrijgesproken.

Twee rechercheurs maakten als eerste melding van misstanden binnen het rechercheteam dat de ramp onderzocht. Toenmalig burgemeester Mans liet Bureau Interne Zaken van de politie Gelderland-Midden onderzoek doen en daaruit bleken ook misstanden.

Voormalig minister Donner van Justitie legde dat onderzoek stil en schakelde de Rijksrecherche in, die geen misstanden vond.

Ook zijn er van hogerhand, door toenmalig justitiebaas Bolhaar, veranderingen doorgevoerd waardoor cruciale aanwijzingen nooit verder zijn onderzocht.

De expertgroep Klokkenluiders veegt nu de vloer aan met het onderzoek van de Rijksrecherche.

Anp/Tpo