Opinie

Uniek: Limburgs regiocourantje interviewt het jaar 1987 over het thema ‘racisme’

24-04-2016 12:07

 

“De hele beeldvorming rond Keulen was louter gebaseerd op stereotypen, op racisme: de vreemde donkere man die onze vrouwen aanrandt.

Maar, zoals we inmiddels weten, waren bij de incidenten vrijwel geen vluchtelingen* betrokken.

Wat maakt het uit of je uit een Arabisch land komt en dat de islam je godsdienst is? Net zo weinig als dat u een bril draagt en ik niet.

Ook hier komt de dubbele moraal om de hoek kijken. Want in de katholieke kerk spelen vrouwen ook nog steeds een ondergeschikte rol.

De bevolking in Duitsland bestaat voor zo’n 6 procent uit moslims. Dat is dus niet zoveel. Hoe moeten die onze zogenaamde cultuur beïnvloeden? Hooguit in gastronomisch opzicht, denk ik zo. Het is zo’n hype geworden. Terwijl het niets meer is dan een nieuwe fase voor Duitsland.

Het woord ‘gutmensch’ is denigrerend. Het wordt gebruikt door mensen van revanchistisch rechts. (…) Dan krijg je geluiden als: van de Gutmenschen mag je niets slechts meer zeggen (…) zonder dat je verguisd wordt. Alsof dat een behoefte zou zijn, om je zo over groepen mensen uit te laten.

Je ziet bij zo’n beweging als Pegida dat ze met hun standpunten hele groepen mensen uit de samenleving wegzetten.

Twee maanden later kwam dat hardcore racistische boek van Thilo Sarrazin, ‘Deutschland schafft sich ab’**. Dat werd nog populair ook.

Ik hoop maar dat de Duitsers de les uit het verleden niet vergeten zijn en dat men inziet waar populisme toe kan leiden.”

 
Sorry voor de misleidende titel, het regiokrantje De Limburger (bekend van het vergelijken van bootvluchtelingen met treinen naar Auschwitz) heeft natuurlijk niet écht 1987 geïnterviewd. Wel een Duitse hoogleraar Sociale Arbeid in Groepen en Conflictsituaties (lol) die bekend staat als ‘racisme-expert’ (dan weet je het wel). Voor een moraliserend babyboomersblaadje als De ‘toen treinen, nu bootjes’ Limburger een mooi moment om eens even lekker geen enkele, maar dan ook echt geen enkele, kritische vraag te stellen aan deze extreemlinkse Duitse reïncarnatie van Nederland jaren negentig vorige eeuw vs. Hans Janmaat maar gewoon, hoppetee, de hele tsunami aan linkse propaganda online te flikkeren.

Enfin, Limburg en oude media. Zie plaatje van zinkende Titanic hierboven. Auf wiedersehen!

 
* = Het waren wél vluchtelingen, alleen waren het Noord-Afrikanen die met de vluchtelingenstroom naar Duitsland zijn gekomen, geen Syriërs. In Duitsland worden gelukszoekers echter ‘asielzoekers’ genoemd omdat ze niet voor hun leven vluchten, maar ze zaten gewoon tussen de Syriërs in Duitse azc’s. In Nederland zouden we ze dus ‘vluchtelingen’ noemen.

** = De bestseller van Thilo Sarrazin is veel maar geen ‘hardcore racistisch boek’. Het is vooral een politiek-economisch boek waarin Sarrazin de economische neergang van Duitsland voorspelt, inclusief onderbouwing, als Duitsland doorgaat met het importeren van allochtone arbeidskrachten. Er staan echter te veel waarheden in dat boek die gutmenschen liever niet horen, en dan noemen gutmenschen het standaard ‘racisme’.