Regio

Zwarte Sinterklaas en vooral bejaarde linkse mensen lopen optocht tegen racisme

19-03-2016 19:14

 

In Amsterdam hebben rond de 1500 mensen zaterdagmiddag meegelopen in een protestmars tegen racisme en discriminatie. Dat heeft de organisatie Comité 21 Maart laten weten. De optocht ging van het Beursplein naar het Museumplein. Onderweg sloten veel mensen zich aan.

Het ANP maakte eerder nog melding van ‘enkele tientallen mensen’ die aan de protestmars deelnamen.

Zwarte Sinterklaas

De betogers droegen spandoeken met teksten als ‘Vluchtelingen welkom, racisme niet!’ en ‘All black life matters‘. Ook een zwarte Sinterklaas te paard liep mee. Een deel van het tramverkeer kwam korte tijd stil te liggen door de demonstratie.

Onderweg werden bloemen gelegd bij het beeld van Mama Baranka in het Vondelpark, waarmee de moord op Kerwin Duinmeijer werd herdacht. De 15-jarige Antilliaanse jongen werd in 1983 op straat in Amsterdam doodgestoken door een skinhead.

Later bleek dat het waarschijnlijk geen racistische moord was maar dat het slachtoffer ‘op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip’ was geweest en ook was neergestoken als hij blank was geweest. Dit werd door zowel de dader als de rechter bevestigd.

Wij Zijn Hier

Op het Museumplein waren er verschillende sprekers. Onder hen was Oosman Yoonis van vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier. Hij zei: “Het lijkt wel alsof wij vergeten zijn dat we allemaal mensen zijn. De mensen op de grens bij Macedonië hadden wij ook kunnen zijn.”

 

Anp/TPO