Bewoners studentencomplexen Utrecht worden geteisterd door crimineel tuig

24-02-2016 12:41

Studenten en studentes die in één van de vele Utrechtse studentencomplexen wonen (Utrecht, Utrecht-Overvecht, Utrecht-Tuindorp) worden overspoeld door een tsunami van criminaliteit. Vooral het aantal bedreigingen en intimidaties neemt toe. Onlangs nog werd een vrouw in het fietsenhok ingesloten door een groepje jongens en moest ze haar huissleutels afgeven. Dit meldt het AD.

Vooral in de eerste weken van 2016 is de criminaliteit bij de vaak toch al zo afgelegen en donkere studentencomplexen enorm toegenomen. In Utrecht-Tuindorp zijn bij de studentencomplexen nauwelijks nog geparkeerde auto’s te vinden met alle nummerplaten er nog op bevestigd omdat die steevast worden gejat.

Buitensporig veel geweld

Ook is er veel sprake van intimidaties door rondhangende jongeren en is er in sommige complexen sprake van buitensporig veel geweld of overlast, vaak door medebewoners.

Meldpunt

Omdat dit Nederland is komt studentenunie Vidius met een typische Nederlandse oplossing: een meldpunt. Een Utrechts VVD-raadslid doet daar nog een schepje bij op door te pleiten voor een ‘buurtapp’ om incidenten te melden.

Nog veel Nederlandser is de reactie van de politie: die zegt zich totaal niet te herkennen in de klachtenregen. Wel wil de politiewoordvoerder nogmaals benadrukken dat iedereen melding en aangifte moet doen.

Logisch, anders kan er natuurlijk ook nooit sprake zijn van extra ‘cameratoezicht’ of ‘onderzoek en evaluatie door een gemeentelijke commissie veiligheid’, want daar hebben de studenten tenminste écht wat aan.