Opinie

‘Klacht tegen weggestuurde gastdocent/versiercoach Ali Mohammed uit lucht gegrepen’

23-02-2016 14:15

Eén van onze ex-medewerkers is recent in opspraak gekomen. De reden? Een bepaald heerschap uit Groningen was over ons YouTube-kanaal gestruikeld en besloot interessant te gaan doen. Hij wilde me graag interviewen. Als aanleiding verzon hij een verhaal dat hij vijf klachten had binnengekregen over mij. Dit leek me alleen zeer onwaarschijnlijk.

De afgelopen anderhalf jaar zijn zowel mijn oud-medewerker Ali als ik niet in Groningen geweest. We zijn eigenlijk sowieso nauwelijks in Nederland geweest. Als we er al waren, dan was dit slechts tijdelijk. De tijd in Nederland verdeelden we tussen bezoekjes aan onze familie, interviews en lezingen.

Boze journalist

Nu weet ik dat zowel Ali als ik verre van intimiderend zijn naar vrouwen. Kijk voor de grap eens op ons YouTube-kanaal. Je zal zien dat iedere vrouw die we aanspreken ontzettend respectvol wordt behandeld.

Dus besloot ik deze journalist op de kast te jagen. Ik daagde hem uit met wat warrige berichtjes om hem zoveel mogelijk tegen de haren in te strijken. Waarom? Iedere keer dat een boze journalist over ons schrijft, rinkelt de kassa bij ons. Bovendien had ik weinig te vrezen.

Deze zogenaamde klachten, bestaan namelijk helemaal niet.

Is het je opgevallen dat er geen enkele vrouw in Nederland ook maar naar voren is gekomen? Of dat er geen enkele klacht ook maar voorzien is van een enkel detail? Dat kan ook niet. Want als je een klacht wil verzinnen, dan loop je het risico dat Ali of ik op het bewuste tijdstip zich op meer dan 1000 km afstand van Nederland bevonden.

Pageviews en feiten

Nu vraag je jezelf misschien af, waarom doet zo’n journalist zoiets? Ik heb geen idee… Misschien liegt hij omdat hij graag belangrijk gevonden wil worden. Omdat hij de ridder tegen het boze onrecht wil zijn. Misschien gaat het om iets ordinairs als bezoekers voor zijn website.

Het is een overduidelijk verzonnen hetze van een enigszins instabiele stalker. Dat andere media dit klakkeloos overnemen zegt ook wel weer iets. Wat? Dat feiten checken ondergeschikt is aan pageviews en het creëren van (kunstmatige) ophef.

Maar ach, ik vind het sneu voor mijn oud-collega. Hij had er niks mee te maken. Aan de andere kant is zijn naam zo veel voorkomend dat hij er nooit problemen mee kan krijgen.

Uit de lucht gegrepen

Maar goed, laten we naar het volgende gaan. Een onbekende vrouw zegt op een onbekend tijdstip aangesproken te zijn door Ali. Ze voelde zich geïntimideerd. Wat had hij gedaan? Ze geeft aan dat hij haar niet heeft bedreigd, uitgescholden, nagesisst of aangeraakt. Nee. Ze zegt dat ze zich geïntimideerd voelde.

Waardoor? Is de aanklacht misschien dat hij een vrouw aansprak en een kleurtje heeft? Of nog waarschijnlijker…is het geheel misschien uit de lucht gegrepen?

Toevallig had ik hier afgelopen week een gesprek over met Ahmed Marcouch (PvdA) en een niet nader te noemen feministe.

Het gesprek ging als volgt:

 

Artikel gaat verder na de video.

 

Appeltaart

Dit zijn overigens niet mijn enige bezwaren bij het begrip straatintimidatie. Wanneer is iets intimiderend? Is schelden intimiderend? Willen we een lijst opstellen met verboden woorden? Hoe schrijf je ‘psst’? Is een vrouw ‘appeltaart’ naroepen dan toegestaan? Wat nu als een dwerg het doet? Dat kan nooit intimiderend zijn toch? In dat geval, hoe lang moet iemand zijn om strafbaar te zijn? Is het misschien het volume en/of de toon? Wat is de decibelgrens en toegestane frequentie dan?

Mijn punt? Iedereen kan beschuldigd worden van intimidatie. Zonder enige aanleiding. Deze wet is zo niet uitvoerbaar. Het is slechts symboolpolitiek van een politicus die punten wil scoren. Tenzij je onfatsoenlijk zijn strafbaar wilt stellen. Sta ik daarmee aan de kant van die eikeltjes die ‘hoer’ roepen naar een vrouw op straat? Nee, natuurlijk niet.

Afschuwelijke Koranteksten

De partij van de heer Marcouch is een groot voorstander van het binnenhalen van mensen uit landen waar vrouwen geen respect krijgen. (Ironisch genoeg geeft hij ook toe dat deze jongeren het probleem vormen.) Vervolgens groeien die kinderen op in een islamitisch gezin, waar ze die normen en waarden krijgen. Op een islamitische school lezen ze de meest afschuwelijke Koranteksten. En als ze zich vervolgens in de pubertijd slecht gedragen wil meneer ingrijpen.

Ik vind het kansloos.

 

Dit artikel verscheen eerder op de website van de auteur.