Regio

Politie: ‘Advocaat zonder verdenking opgepakt minderjarig moslimmeisje verdraait feiten’

13-02-2016 14:01

De advocaat van een moslimmeisje uit Den Haag verdraait de feiten door te stellen dat het meisje (16) is beroofd van haar vrijheid, dat ze is mishandeld en beledigd. Volgens de politie is daarvan geen sprake.

De politie zegt dat de uitspraken van de advocaat, Michael Ruperti, hebben geleid tot verontwaardiging op social media en een oproep tot een demonstratie in de Schilderswijk in Den Haag.

De advocaat stelde vrijdag dat politiemensen in burger op 4 februari het meisje in Den Haag zonder verdenking hadden opgepakt en verhoord op het bureau. Haar telefoon zou door een agent in burger uit haar handen zijn afgepakt.

Volgens het Openbaar Ministerie is het meisje zelf naar het bureau gekomen, nadat haar telefoon was afgenomen in een onderzoek naar een potentiële uitreiziger (18) uit Schiedam.

Volgens het OM is de telefoon inderdaad door agenten “uit haar handen gepakt. Omdat we die telefoon ongecodeerd nodig hadden voor dat onderzoek”, aldus een woordvoerster zaterdag.

De potentiële uitreiziger werd dezelfde dag, 4 februari, opgepakt omdat justitie vermoedt dat hij zich wilde aansluiten bij de gewapende strijd van Islamitische Staat in Syrië of Irak.

Ruperti zegt zaterdag in een reactie dat hij verbolgen is. “Ik verdraai geen enkel feit. We proberen al een week opheldering te krijgen waarom de politie mijn cliënte van straat heeft geplukt, haar spullen in beslag heeft genomen en haar vier uur lang heeft vastgehouden op het bureau, zonder advocaat. Als de politie uitleg geeft, stellen wij geen vragen meer.”
Hij wil dat de rijksrecherche of de Kinderombudsman onderzoek doet.

Ruperti vindt ook dat de politie “olie op het vuur gooit” over de mogelijke demonstratie. “Ik heb daar niets mee te maken. Er is al langer onrust over de politie daar, het rommelde al voor het bericht.”

Anp