Regio

Burgemeester Steenbergen pleit voor meldpunt bedreiging raadsleden

13-02-2016 19:08

Er moet een landelijk meldpunt komen waar gemeenteraadsleden bedreigingen kunnen doorgeven. Daarvoor pleit Ruud van den Belt, de nieuwe burgemeester van Steenbergen, zaterdag tegenover Omroep Brabant. Volksvertegenwoordigers moeten vrij hun werk kunnen doen, door de bedreigingen komt de democratie in gevaar, zo stelt hij.

Van den Belt werd zelf ook bedreigd toen hij wethouder in Geertruidenberg was. Zijn tuin werd vernield, zijn auto werd bekrast en hij kreeg dreigtelefoontjes.

Opstappen vanwege agressie

Volgens Van den Belt werd een gemeenteraadslid uit Steenbergen tijdens carnaval vervelend aangesproken. “Je merkt dan dat raadsleden twijfelen: is dit een bedreiging of niet?” Van den Belt wil dat raadsleden ook kleine opmerkingen kunnen melden bij het meldpunt. “Op die manier kun je lijnen zien”.

Uit onderzoek bleek deze week dat 7 procent van de gemeenteraadsleden overweegt te stoppen door de agressie waarmee ze te maken krijgen. Dat betekent dat er honderden raadsleden zijn die overwegen hun functie neer te leggen.

(ANP)