Regio

Man denkt dat hij vliegtuigdeur kan openen in volle vlucht KLM Boeing 777

23-01-2016 19:25

Tijdens een KLM-vlucht van Bangkok naar Amsterdam heeft een passagier zaterdag geprobeerd de deur van het vliegtuig te openen. Hij is door de bemanning en medepassagiers overmeesterd. Dit meldt de hoofdredacteur van AT5, Bart Barnas, die zelf op de vlucht zat, op zijn Twitter-account. De verwarde passagier zou psychotisch zijn.

Een woordvoerster van de KLM kan desgevraagd alleen bevestigen dat een passagier zich “misdroeg”. Daarom is hij bij een tussenlanding in Warschau overgedragen aan de Poolse autoriteiten. De tussenlanding moest om een andere reden worden ingelast: tijdens de vlucht is besloten een andere route te nemen. Daarom moest er in Warschau worden bijgetankt.

Anp

In tegenstelling tot wat veel mensen, ook journalisten die paniekerige nieuwsberichten schrijven omdat er weer eens iemand aan een vliegtuigdeur stond te prutsen, denken is het fysiek onmogelijk om tijdens de vlucht een vliegtuigdeur te openen. Aangezien vliegtuigdeuren naar binnen toe open gaan, en de druk binnen in het vliegtuig vele malen hoger is dan buiten, zou iemand zo sterk moeten zijn dat hij letterlijk tonnen aan gewicht zou moeten kunnen verplaatsen: F=p/A.

Vliegtuigdeuren kunnen alleen na landing worden geopend, of nadat de luchtdruk is weggevallen uiteraard.