Regio

Utrechtse serieverkrachter wil nog altijd helemaal niets zeggen

18-01-2016 13:56

Gerard Tuns, de vermeende Utrechtse serieverkrachter, blijft zwijgen. “Ik blijf mij beroepen op mijn zwijgrecht”, antwoordt hij maandag op elke vraag die hem gesteld wordt tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

Ook in het Pieter Baan Centrum, waar zijn geestelijke gesteldheid is onderzocht, heeft de 53-jarige Tuns voornamelijk gezwegen. Daardoor kunnen deskundigen niets zeggen over toerekeningsvatbaarheid ten tijde van de verkrachtingen waar hij van verdacht wordt en ook niet over de kans op herhaling.

Tuns zou eerder wel gezegd hebben dat hij lijdt aan een posttraumatische stressstoornis door seksueel misbruik in zijn jeugd. Van die stoornis hebben deskundigen echter geen kenmerken kunnen ontdekken. Hij kwam op hen over als een sociaal voelende man met normen en waarden, met een goede impulsbeheersing en goede agressieregulatie.

Gerard Tuns werd in 2014 aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gekoppeld aan een aantal verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. Tuns moest DNA afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal.

Tuns wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem.

Tuns heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben, maar tegen een politie-infiltrant in het huis van bewaring zou hij hebben bekend dat hij de Utrechtse serieverkrachter is. Die bekentenis staat niet op band en zijn advocaat trekt hem dan ook in twijfel.

Anp/TPO