Regio

Rustige betoging Pegida in Apeldoorn, linkse politici ‘vegen straat schoon’ na vertrek Pegida

17-01-2016 17:55

De demonstratie van de anti-islambeweging Pegida is zondagmiddag in Apeldoorn rustig verlopen, zei een woordvoerster van de politie. Volgens schatting van de politie liepen 150 tot 200 mensen mee in de protestmars die in het Beekpark begon.

De politie hield wel vier mensen aan, een vijftigjarige man op verdenking een fotografe te hebben mishandeld en drie personen die zich niet wilden identificeren.

Ook waren er enkele opstootjes. Onder meer een groepje allochtone jongeren veroorzaakt onrust.

De Anti-Fascistische Actie (AFA) uit Friesland hield een tegendemonstratie op het Stationsplein. Hier hingen circa vijftien leden spandoeken op.

Het kwam niet tot botsingen tussen beide groepen. Rond 13.00 uur werd een noodbevel van kracht op en rond de route die de Pegida-demonstranten liepen. Dit noodbevel bood de politie ruimere mogelijkheden om mensen weg te sturen en de groepen gescheiden te houden. Om de demonstratie rustig te laten verlopen, was extra politie op de been.

Na afloop van de mars van Pegida veegden enkele leden, onder wie fractievoorzitters, van de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD), de straat schoon. Ze wilden ,”de straat schoonschrobben na dit extreem rechtse geluid”, aldus Harry Voss van de PvdD.

In november demonstreerde Pegida in Utrecht en in Rotterdam. In de Maasstad verliep de demonstratie rustig, maar in Utrecht liep die uit op opstootjes en werden 32 mensen gearresteerd.

Anp/TPO