Regio

Crisis in azc te Alphen aan den Rijn: asielzoeker pleegt zelfmoord

16-01-2016 19:18

secretgarden

 

Update: eerder maakten we melding dat het zou gaan om een LHBT-asielzoeker. Dit maakten wij op uit de tekst van de statusupdate op de Facebook-pagina van Stichting Secret Garden én kregen we te horen van een bron die niet bij naam wil worden genoemd. Bij nadere bestudering lijkt dit alleen te worden gesuggereerd in de statusupdate, het is dus nog altijd niet zeker dat het gaat om een LHTB-asielzoeker, wel dat hij vriend was van de groep van tien bekende LHBT-asielzoekers in het azc van Alphen aan den Rijn.

Update: volgens een statusupdate op de Facebookpagina van de Stichting Secret Garden (een stichting voor LHBT’ers met een etnische achtergrond) gaat het om een 25 30-jarige uit Irak afkomstige vriend van de groep ‘LHBT-vluchtelingen’, dus mogelijk om een homosekuele en/of transgendervluchteling. “Hij komt hier en vraagt bescherming aan, maar hij kreeg helaas niet de nodige bescherming”, aldus de stichting Secret Garden.

Een vluchteling in de noodopvanglocatie voor vluchtelingen heeft zichzelf zaterdag aan het einde van de middag van het leven beroofd. Dit heeft een woordvoerster van het COA bevestigd aan TPO. Eerder bevestigde de politie al een zelfmoordpoging aan Studio Alphen.

“De asielzoeker is inderdaad overleden. Het gaat om een man”, aldus het COA.

Er gaan geruchten dat het om een homoseksuele asielzoeker zou gaan, maar dat kon of wilde de woordvoerster niet bevestigen.

‘De gemoederen liepen hoog op’

De politiewoordvoerster meldt aan TPO: “Wij doen normaal geen uitspraken over zelfdoding, maar vanwege de locatie hadden wij het idee er wel iets over te moeten zeggen. Wij zeggen echter niet meer dan: er was sprake van zelfdoding en de gemoederen liepen hoog op.”

Gevraagd naar de betekenis van ‘hoogoplopende gemoederen’, herhaalde de woordvoerster slechts: “De gemoederen liepen hoog op. Wij hebben mensen naar buiten begeleid en toen keerde de rust weer terug.”

Omdat de gemoederen hoog opliepen, werd extra politie vanuit de hele regio opgeroepen. Er zijn veel politie-eenheden ter plaatse.

Sinds oktober vorig jaar worden 1140 vluchtelingen opgevangen in de penitentiaire inrichting aan de Eikenlaan. De laatste tijd heerst een gespannen sfeer. Meerdere malen per week worden vluchtelingen overgeplaatst naar een andere locatie, in afwachting van een tijdelijke verblijfsvergunning. De onduidelijkheid en onzekerheid, vreet aan vluchtelingen, zo zijn de geluiden vanuit de noodopvang.

Anp/Tpo