Regio

‘Beveiliging kinderen langs route azc’ blijkt iets anders te zijn dan ‘angst voor vluchtelingen’

29-12-2015 20:05

Ophef in Kaatsheuvel: daar stuurt de gemeente vanaf maandag ‘begeleiders’ mee met schoolkinderen omdat de route langs een azc loopt waar mogelijk 1200 asielzoekers worden gehuisvest. De kinderen fietsen vanaf Kaatsheuvel, langs het vakantiepark dat is omgetoverd in een azc, naar hun school in Waalwijk. En die route zou de gemeente dus gaan ‘beveiligen’. Ophef kortom want ‘schande dat de gemeente asielzoekers zo stigmatiseert!’, aldus het COA, Vluchtelingenwerk Nederland (“dit is iets wat we niet moeten willen in Nederland”) en aldus alle moraalridders op Twitter en Facebook.

Maar het lijkt ietsjes anders te liggen. De leerlingen in kwestie zijn leerlingen van basisschool Het Zilverlicht in Waalwijk. Een school ‘voor leerlingen bij wie de ontwikkeling anders verloopt‘. Bijzonder onderwijs dus, met bijzondere leerlingen. Leerlingen die het “moeten hebben van vaste routines en structuren, en liefst ook een prikkelarme omgeving”, zo legt de directeur van Het Zilverlicht Marlon van de Put uit.

Die begeleiding van kinderen is er dan ook niet uit vrees voor de bewoners van het azc maar om de bijzondere leerlingen in kwestie te helpen met het verwerken van veranderingen op hun dagelijkse vaste route. Zoals meer mensen onderweg. In dit geval asielzoekers die hun intrek nemen in het vakantiepark. “De leerlingen kunnen in de war raken als op hun route ineens veel meer mensen lopen”, aldus Van de Put.