Regio

Asscher spreekt afschuw uit over salafisten Utrechtse moskee

19-12-2015 09:36

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maakt zich zorgen over de alFitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht. De moskee zou kinderen opvoeden met een afkeer van de Nederlandse maatschappij en onverdraagzaamheid uitdragen.  Sommige kinderen accepteren geen gezag meer van autochtone, ongelovige leerkrachten, zo meldt NRC Handelsblad.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat leden van de moskee gematigde moslims aanspreken op ‘on-islamitisch’ gedrag. Ze proberen te voorkomen dat kinderen op de basisschool naar muziek luisteren, films te zien krijgen of meedoen aan cultuureducatie. Imam Suhayb Salam vindt dat moslims ‘afschuw’ moeten hebben van ongelovigen. “Ook al is dit misschien niet onwettig, het is volstrekt ongewenst en ook dan kunnen we actie ondernemen”, zegt Asscher in een reactie.

Leerbedrijf

Eerder ontstond ophef rondom een conferentie bij stichting alFitrah, die zich tevens zou afficheren als ‘erkend leerbedrijf’. Op de website van de organisatie stond dat ze onder meer samenwerkt met de Universiteit van Utrecht, ROC Midden Nederland en de Hogeschool van Amsterdam. Maar na een rondgang van ThePostOnline blijkt dat slechts goede sier van de stichting, en dus zeker niet te kloppen. De onderwijsinstellingen werden zonder hun medewerking genoemd op de website.

(TPO/ANP)