Politie hoaxt verspreiden ISIS folders in Nijmegen

15-12-2015 19:41

“Er wordt geflyerd in de stad voor IS” [ISIS, red.], zo liet de politie in Nijmegen vandaag weten. Naar later bleek, bedoelde de politie waarschijnlijk te zeggen, “Iemand vertelde ons dat er wordt geflyerd voor ISIS, klopt dat?”. Nader onderzoek wees namelijk ook voor de politie uit dat niet voor ISIS werd geflyerd in de universiteitsstad.

Bezorgde burgers

Een misverstand over de boodschap van een aantal folders is de meest waarschijnlijke oorzaak van het ontstaan van deze hoax. “Uit onderzoek is niets van zo’n flyeractie gebleken, wel van flyeractie voor goed doel”, zo moest men later bekennen. Het is aannemelijk dat het bijvoorbeeld om de folder “Islaam tegen terrorisme” gaat.

Twee bezorgde burgers hadden melding gemaakt van het flyeren, zo weet persbureau ANP. Volgens de melders deelden twee jongemannen van ongeveer twintig jaar flyers uit met een wervende tekst voor deelname aan ISIS. Een woordvoerder van politie liet verder aan ANP weten dat agenten gezocht hadden naar de flyeraars, maar “het tweetal noch een folder gevonden” hadden.

Lees ook

Politie verspreidt hoax over inboedelverzekering op Twitter
Dierenpolitie tweet jaren oude foto