Regio

Otterlo (gemeente Ede) bolwerk van 1446 boze anti-azc burgers, en 20 pro-azc burgers

18-11-2015 11:07

Inwoners van Otterlo die woensdag naar de informatieavond van de gemeente Ede komen over de komst van een asielzoekerscentrum in hun dorp, moeten zich aan strenge regels houden. Zo is schelden, dreigen, discrimineren, scanderen van aanstootgevende teksten en bellen tijdens de voorlichting verboden. Dat staat in de huisregels die Ede woensdagmorgen heeft verspreid.

Wie de regels overtreedt wordt meteen de zaal uitgezet. De politie zal zonodig ingrijpen.

De emoties zijn in Otterlo hoog opgelopen sinds Ede vorige week bekendmaakte dat het leegstaande vakantiepark De Lindehof de komende vijf jaar een azc voor zeshonderd vluchtelingen wordt.

De 2400 inwoners van Otterlo voelen zich overvallen en vinden het azc veel te groot voor hun dorp. Uit een door de dorpsvereniging gehouden peiling blijkt dat 1446 dorpsbewoners tegen het azc zijn en twintig mensen voor.

Burgemeester Cees van der Knaap is de afgelopen dagen op protestborden bedreigd en uitgescholden. Ook zongen demonstranten beledigende teksten.

Alle fractievoorzitters uit de Edese gemeenteraad hebben inwoners van Otterlo opgeroepen om zich ‘ordentelijk’ te gedragen tijdens de informatieavond.

Vanwege de enorme belangstelling heeft Ede de bijeenkomst woensdag verplaatst naar het gebouw van evangelische gemeente De Schuilplaats. Aangezien dat gebouw niet in Otterlo staat, rijden er vanaf 18.00 uur pendelbussen vanuit Otterlo.

Anp