Regio

Boze vluchtelingen Den Haag steeds bozer, hangen rond voor voormalig ministerie SZW

12-11-2015 13:17

Met update – Boze vluchtelingen in Den Haag hebben zich verzameld voor het voormalige ministerie van SZW om te protesteren tegen de in hun ogen slechte omstandigheden in het azc. Afgelopen nacht hebben zo’n 30 asielzoekers uit protest buiten geslapen. Dit meldt Omroep West.

Er lijken inmiddels twee groepen boze vluchtelingen te zijn: Syriërs en Eritreëers. De Syriërs zijn boos over ‘te weinig sanitair’ en vinden hun situatie ‘een gevangenis’. Sommigen zeggen zelfs dat je ‘dan nog beter in Syrië kunt zijn’. De Eritreëers zijn vooral boos over het gratis wekelijkse zakgeld dat ze krijgen. 12 euro per week is te weinig. Ze voelen zich gediscrimineerd want ‘andere asielzoekers krijgen 57 euro per week’. Ook zeggen de boze Eritreëers dat er ‘te veel suiker in het eten zit en daar moeten we van overgeven’.

Ondertussen lijkt het, in deze buurt toch al zo geringe, draagvlak onder de omwonenden er niet echt beter op te worden. Langsrijdende automobilisten steken hun middelvinger op naar de protesterende asielzoekers en burgers delen vuilniszakken aan de asielzoekers uit met de vraag of ze hun eigen rotzooi willen opruimen. Het COA heeft al laten weten dat ‘TV’s en bankstellen’ donderdag nog worden geleverd. Het tekort aan TV’s was één van de klachten waarvan Omroep West woensdag melding maakte. Maar of de boze asielzoekers minder boos zijn als ze een TV hebben is nog maar de vraag: ook over het eten werd al lange tijd geklaagd want ‘de boter en melk zijn erg slecht’. Bovendien krijgen ze ‘geen telefoonkaart om familie te bellen’.

Update 13.55 – Dijkhoff: Ik kan hier niets aan doen

Staatssecretaris asielzaken Klaas Dijkhoff (VVD) kan niet veel doen aan klachten die asielzoekers hebben over de noodopvang, onder meer over het eten. Hij wees er donderdag in de Tweede Kamer op dat mensen sobere maar fatsoenlijke opvang krijgen. Door de hoge asielinstroom kan dat volgens hem niet anders.

Dijkhoff zei dat het gros van de asielzoekers niet klaagt. Hij vermoedt dat er bij de klagers ook andere frustraties zitten die niet direct met de opvang te maken hebben. Het gaat er volgens hem om dat mensen in veiligheid zijn en opgevangen kunnen worden.

Lees ook

VIDEO – Vluchtelingen Den Haag woest want geen TV op de kamer

TPO/ANP