Wilhelminaschool: Witte Wieven in Sinterklaasjournaal zijn des duivels

11-11-2015 09:38

De Christelijke Wilhelminaschool (Voorthuizen, Gld) is gestopt met het uitzenden van het Sinterklaasjournaal, het bekende televisieprogramma met Dieuwertje Blok. In de aflevering van gisteren kwamen ‘Witte Wieven’ aan bod, en dat is tegen het zere been van de streng Christelijke schoolleiding, zo weet de Telegraaf.

De Witte Wieven zijn mythische wezens die men vooral kent in Oost-Nederland. De verhalen ontstonden door mistbanken op open vlakten of in bossen, waarvan gezegd werd dat er witte spookachtige vrouwen zouden ronddolen. Zij zijn soms goed, soms kwaadaardig, en worden in verband gebracht met het omwisselen van kinderen.

‘God heeft verdriet om hekserij’

Het is het deze associatie met spoken en magie die de scholen in de problemen brengt. Ook blijkt Sinterklaas, een magische ring te hebben, terwijl de docenten op de scholen juist vanuit hun geloof ageren tegen hekserij.

Sint Nicolaas van Myra is een Heilige in de Katholieke Kerk en daar beschermheilige van onder ander prostituees, zeelieden en kinderen. Hij wordt vaak afgebeeld met drie gouden bollen, die in de Nederlanden traditioneel als sinaasappelen worden geïnterpreteerd.