Auto’s fractievoorzitter GroenLinks Wormerland in brand gestoken

27-10-2015 08:28

De twee auto’s van Harold Halewijn, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeente Wormerland (Noord-Holland) zijn in brand gestoken. Toeval lijkt uit te sluiten, omdat de auto’s niet bij elkaar stonden. “Dit was een gerichte aanslag”, zo zegt hij over de brandstichting tegenover RTL Nieuws. Het motief voor de daders ontbreekt nog, Halewijn gaat er van uit dat het iets te maken heeft met de informatieavond over vluchtelingen die juist vandaag zou plaats vinden.

Halewijn hielp zelf met een tuinslang bij het onder controle brengen van de branden, maar de auto’s zijn volledig uitgebrand. De komst van de vluchtelingen is nog niet zeker, tijdens de bijeenkomst vanavond kunnen inwoners vragen stellen over het uitzoekwerk dat de gemeente in die richting onderneemt.

De informatieavond gaat gewoon door, wel is nu voor extra beveiliging gekozen, zo meldt RLT Nieuws. Wat de extra maatregelen vanavond precies inhouden, wil de gemeente niet zeggen.

‘Ik schrik hier geweldig van’

GroenLinks-leider Jesse Klaver is geschrokken van het in brand steken van auto’s van zijn partijgenoot. Op Twitter laat hij weten “geweldig geschrokken” te zijn. Volgens Klaver moet er nu goed uitgezocht worden wat er is gebeurd.

Ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken kwam met een reactie. “Ik heb burgemeester Tange gesproken en het raadslid Halewijn gebeld. De voorgenomen raadsvergadering gaat door zoals gepland”, zo zegt hij tegenover het ANP. “Het is belangrijk dat het democratisch bestuur zich niet laat intimideren”.

Aangestoken

Update: De politie bevestigt brandstichting. De auto’s van de GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn in de gemeente Wormerland zijn beide in brand gestoken, zo zei burgemeester Peter Tange van Wormerland dinsdag op een persconferentie. Over een motief daarvoor kon de burgemeester nog niets zeggen.