Regio

Kick Out Zwarte Piet wil demonstreren tijdens landelijke intocht Sinterklaas in Meppel

19-10-2015 15:04

Tegenstanders van Zwarte Piet willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas, op 14 november in Meppel. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept mensen op naar de Drentse stad te komen om “samen een statement te maken voor een sinterklaasfeest dat niet kwetst”.

De betogers eisen een “zichtbare verandering van de racistische figuur Zwarte Piet”.

KOZP wil vreedzaam demonstreren, liet ze maandag weten. Ze hebben hiervoor een plek langs de route op het oog. “Voor het Kollektief, naast de Prinsengracht in het centrum van Meppel.”

Tegenstanders van het donkerkleurige hulpje van de goedheiligman voerden vorig jaar ook actie bij de landelijke intocht in Gouda. Hierbij werden negentig mensen, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet, aangehouden.

Anp

 

Volledige persbericht Kick Out Zwarte Piet:

Informatiebijeenkomst Kick Out Zwarte Piet + bekendmaking demonstratie plek Meppel

Informatiebijeenkomst 20 oktober
Morgen, dinsdag 20 oktober 2015 van 19.30-22.00, organiseert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) een informatiebijeenkomst over de aangekondigde vreedzame demonstratie tijdens de Sinterklaasintocht in Meppel. De bijeenkomst is bedoeld voor alle mensen die dit jaar mee gaan naar Meppel om hun stem te laten horen voor een zwarte Piet-vrij Sinterklaasfeest. Tijdens de bijeenkomst kunnen bezoekers vragen stellen met betrekking tot de demonstratie en krijgen zij meer achtergrondinformatie. KOZP zal daarnaast de samenwerking met de politie en gemeente verder toelichten. Derecka Purnell, een activiste van de ‪#‎BlackLivesMatter‬ beweging in de VS, is de gast van de avond. Zij zal haar ervaringen delen met de aanwezigen. De bijeenkomst vindt plaats in het Hugo Olijfveld Huis op de Zeeburgerdijk 19-A te Amsterdam.

Demonstratie Plek 14 november
KOZP heeft tijdens gesprekken met burgemeester Westmaas en de politie een betekenisvolle demonstratie plek geëist tijdens de landelijke intocht dit jaar. Hoewel KOZP en de burgemeester fundamenteel van mening verschillen over de figuur Zwarte Piet is er wel een akkoord bereikt over een plek om te demonstreren. De demonstratie zal op een prominente plek langs de route plaatsvinden: voor Het Kollektief, naast de Prinsengracht in het centrum van Meppel.

KOZP is in gesprek met de politie en gemeente Meppel om de veiligheid van alle ouders, kinderen en volwassenen die opkomen voor een racisme-vrij sinterklaasfeest te garanderen. Het is aan de gemeente om ervoor te zorgen dat de politie en tegen-demonstranten de rechten van deze mensen niet schenden zoals in 2014 in Gouda en in 2011 in Dordrecht gebeurde. KOZP verwacht dat de burgemeester en de politie hun verantwoordelijkheid nemen en “waakzaam en dienstbaar” optreden door ons recht op de vrijheid van betoging te beschermen.

Bezoekers kunnen zich aanmelden via de website.