Regio

Drie mensen afgeslacht voor paar euro, laptop, bankpasjes, mobiele telefoons, iPad

13-10-2015 19:11

Een paar honderd euro, een laptop, bankpasjes zonder pincode, mobiele telefoons en een iPad. Dat was wat de broers Admilson en Marcos Richter uit Hoogeveen buitmaakten bij de drievoudige Drentse roofmoord waarvan zij worden verdacht. De twee moesten dinsdag voor de rechtbank in Assen verschijnen, die in totaal vijf dagen heeft uitgetrokken voor de zaak.

De twee hadden grote financiĆ«le problemen. Aanvankelijk had de oudste broer Admilson (31) het plan bedacht om geld te verdienen door in opdracht “criminelen uit de weg te ruimen”.
Maar daarvoor hadden de twee niet de juiste contacten.

Toen de schulden zich bleven opstapelen, kozen de broers hun eigen willekeurige slachtoffers.

In november 2012 werd op klaarlichte dag Berend Smit (55) uit Dwingeloo doodgeschoten in het natuurgebied Dwingelderveld, ruim een half jaar later werd het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) gewurgd aangetroffen in hun woning in Exloo.

Het wapen waarmee Admilson vijf keer op Smit schoot, hij zag er volgens de broers welvarend uit en reed in een dure auto, was een Glock. Die had hij met een doosje munitie tijdens een eerdere uitzending als beroepsmilitair naar Afghanistan achterover weten te drukken “zonder dat het werd opgemerkt”.
De buit was slechts 50 euro die Smit in zijn portemonnee had.

Bij de roofmoord een half jaar later op het echtpaar in Exloo lieten de broers het wapen thuis. “Ik wilde het deze keer anders doen”, verklaarde Admilson voor de rechtbank. Ook in Exloo was de buit gering.

De twee maakten daarna plannen om elders in Nederland “een grote slag te slaan”, maar zover kwam het niet. De politie kwam het tweetal begin 2014 op het spoor. In maart van dat jaar werden ze door een arrestatieteam ingerekend.

Admilson Richter bracht de hele dag geboeid en omringd door parketpolitie door in de rechtszaal, omdat hij zich met geweld had verzet tegen de verplichte aanwezigheid die de rechters hem hadden opgelegd.

Volgens de man was het niet alleen geld dat hem en zijn broer tot de roofmoorden had gedreven. Hij zei dat hij stemmen in zijn hoofd had “en iemand doden zou me rust geven”.

Volgens zijn advocaten is Admilson getraumatiseerd teruggekeerd van twee uitzendingen naar Afghanistan en heeft dat geleid tot zijn daden. “Van gerespecteerd korporaal tot drievoudig moordenaar”, zei hij over zichzelf.

Anp