Regio

Burgemeester Haarlem (PvdA): ‘Rabiate teksten over vluchtelingen zijn hetzelfde als fout in de oorlog’

07-10-2015 23:04

In een interview met weekblad Elsevier haalt de burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders (PvdA), hard uit naar de Nederlandse regering. Volgens Schneiders ontbreekt het in Den Haag aan regie. “Er is volgens mij nauwelijks regie. Hoe gaat dat? Er wordt iets op Europees niveau geregeld en de gemeenten moeten de gevolgen maar op zich nemen”, aldus Schneiders.

De burgmeester vindt dat politici echt meer van zich af moeten bijten naar Brussel. Schneiders vreest voor Duitse taferelen als de asielzoekersstroom in Nederland aanhoudt. “Er komt een moment dat er aan alle kanten sprake zal zijn van teleurstelling. Bij asielzoekers en bij de lokale bevolking, die nu massaal te hulp schiet, maar zich meer zorgen gaat maken over negatieve gevolgen van de komst van zo veel asielzoekers.”

Over burgers die hun woede uiten door extreem-rechtse praat uit te slaan is de burgemeester niet echt te spreken: “Aan de andere kant lees je ook rabiate teksten over vluchtelingen waarvan ik echt schrik. Die onderscheiden zich niet van fout in de oorlog.”

Ook over Geert Wilders van de PVV heeft de Haarlemse burgemeester weinig lovende woorden. Die legt volgens Schneiders ‘een spanning op de democratie’. “De vraag is hoe groot het opnamevermogen van de Nederlandse samenleving is. En dan roept iemand met veel statuur dingen over een nepparlement. Dat legt een spanning op de democratie.”