Opinie

Bonusquote: ‘Burgers xenofoob noemen past in patroon van uitgedragen morele superioriteit’

06-10-2015 16:14

 

“Deze ingezonden brief gaat over het feit dat enkele partijen de overlast van dit AZC voor alleenstaande tieners proberen te bagatelliseren. Het feit dat er midden in de nacht een tijdlang een politiehelikopter boven een slapend dorp hing en er 15 politie auto’s met 40 politie agenten nodig waren, moest volgens D66 en Groen Links/PvdA als ‘normaal’ worden beschouwd.

Het meest schokkende vond ik dat D66 stelde dat de ervaren onveiligheid veroorzaakt is door ‘xenofobe gevoelens’. Volgens Wikipedia staat xenofobie voor ‘angst voor vreemdelingen of soms gelijkgesteld aan vreemdelingen haat’. Onbegrijpelijk dat leden van onze gemeenteraad inwoners van Overberg, die veel feitelijke overlast ondervinden, wegzetten als mensen met vreemdelingen angst of -haat.

De opmerking over xenofobe gevoelens past in een patroon van uitgedragen morele superioriteit. Op het moment dat iemand wijst op nadelen of overlast van asielzoekers wordt je weggezet als ‘iemand zonder hart en gevoel’ of erger, ‘als vreemdelingenhater’. Ik kwalificeer deze opstelling als bijzonder onliberaal. Er is blijkbaar geen respect voor andermans mening, de mening wordt meteen in een immoreel hokje geplaatst.

Ik zou verwachten dat D66, die zich liberaal noemt, de discussie voert op basis van feiten. Dit soort termen gebruiken schept direct een afstand, persoonlijk en politiek. Hierdoor creëer je verwijdering in plaats van de noodzakelijke toenadering. Door iedere discussie te willen doodslaan voelen inwoners die wel degelijk overlast ervaren, zich niet gehoord.”

 

In Overberg hebben de burgers al meerdere malen problemen ondervonden met de inwoners van het asielzoekerscentrum. En dat mag natuurlijk niet, want alle asielzoekers zijn per definitie lief en asielzoekers zouden nooit overlast veroorzaken, aldus de linkse partijen in de plaatselijke gemeenteraad.

En natuurlijk werd de bezorgde, zich onveilig voelende burger door de ‘sociaalliberale’ moraalridders van D66 ook nog even lekker hautain maar totaal dichtgetikt weggezet als ‘xenofoob’: want je onveilig voelen door overlast veroorzakende asielzoekers (feit!) kan niet anders dan xenofoob zijn, aldus D66.

Maar natuurlijk.

Reden voor de plaatselijke VVD in een ingezonden stukje huisvlijt even duidelijk te maken aan de moraalridders van D66 dat we zo niet met elkaar omgaan in de democratie Nederland anno 2015.

Hup VVD in diepe duistere regio, hup!