Regio

Onvoorstelbare puinhoop in gemeenteraad poepsjiek Bloemendaal

05-10-2015 19:39

Het is op dit moment zo’n rommeltje in de gemeente Bloemendaal dat er zeker het komende jaar geen nieuwe definitieve burgemeester wordt aangesteld. Onlangs stapte waarnemend burgemeester, Aaltje Emmens, die een einde moest maken aan het gedoe in de raad op. Zij kon door de sfeer niet meer goed functioneren.

Maandag is een nieuwe tijdelijke burgemeester aangesteld, Bernt Schneiders, sinds 2006 burgemeester van Haarlem. Hij moet opnieuw proberen een einde aan het gedoe te maken.

Onder meer het plaatselijke landgoed Elswoutshoek is al jaren bron van ergernis en geruzie in de raad. Emmens voorganger, Ruud Nederveen, sneuvelde eerder naar aanleiding van die kwestie

Commissaris van de Koning Johan Remkes vindt dat de huidige situatie in de gemeente onvoldoende is om een procedure te starten voor de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Eind september stapte Emmens op. Een paar dagen later stapte D66 uit de coalitie met VVD en GroenLinks. Het was juist Emmens die in juli in opdracht van de commissaris een rapport opstelde over de situatie in de Bloemendaalse raad.

Dat rapport spreekt van grote problemen, die al lang spelen en waaraan niet voldoende is gedaan: “Een niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen, machtspolitiek en dusdanig hinderlijke bemoeizucht richting colleges, dat deze ‘zwak’ zijn en onvoldoende bestuurlijke regie kunnen voeren.”

De kwestie-Elswoutshoek kostte toenmalig burgemeester Nederveen en toenmalig wethouder Marjolein de Rooij de kop. Vorig jaar zomer bleek dat Nederveen had geprobeerd de lokale en regionale media in de zaak monddood te maken door communicatieadviseurs op redacties af te sturen.

De wethouder werd het zwaar aangerekend dat zij zich in een interview beschuldigend had uitgelaten over de eigenaren van het landgoed, de broers Hans en Rob Slewe. De broers hebben al jaren ambitieuze plannen om het landgoed op te knappen, maar worden naar eigen zeggen voortdurend gedwarsboomd door de gemeente.