Regio

Limburgse regiozender L1 moet enorme boete betalen voor maken stiekeme reclame

01-10-2015 19:14

De Limburgse regionale omroep L1 moet een boete van 275.500 euro betalen omdat de zender reclame zou hebben gemaakt in programma’s. Volgens het Commissariaat voor de Media gaat het om diverse ernstige overtredingen op het gebied van sponsoring en reclame. De directie van L1 herkent zich niet in het beeld dat het Commissariaat schetst en gaat bezwaar aantekenen.

Vaak ging het bij de gehekelde programma’s om gevallen van sponsoring, waarbij in ruil voor een financiële bijdrage aan een programma of serie veelvuldig werd verwezen naar producten of diensten van de betreffende sponsor. Daaruit blijkt een hoge mate van commerciële inmenging bij de publieke omroep, wat strijdig is met de Mediawet, aldus het Commissariaat donderdag.

Zo was A2 Actueel, een wekelijkse update over de aanleg van de A2-tunnel, volgens het Commissariaat reclame voor bedrijven als Strukton en Ballast Nedam. Die reclame was volgens de mediawaakhond ‘vermomd’ als actualiteitenprogramma.

Ook verdiende L1 mee aan de kaartverkoop van een concert van de Limburgse volkszanger Big Benny in ruil voor het produceren en uitzenden van een realitysoap over deze artiest: Big Benny op weg naar Ahoy.

Directeur Rob Stevens van L1 wijst erop dat het Commissariaat ook boetes heeft opgelegd voor volgens L1 culturele en educatieve programma’s die volgens de regels gesponsord mogen worden, zoals een serie over het Bonnefantenmuseum en een serie over het Academisch Ziekenhuis Maastricht. “Zo’n reanimatiecursus zien wij gewoon als voorlichting”, aldus Stevens.

Stevens vindt de opgelegde boete “echt onterecht en buiten proportie”. Hij heeft grote moeite met de manier waarop het Commissariaat de regels interpreteert. Hij gaat dan ook bij het Commissariaat bezwaar aantekenen tegen de boete.

L1 schendt volgens het Commissariaat de uitgangspunten van onafhankelijkheid en non-commercialiteit en concurreert op oneerlijke wijze met andere media.

De Mediawet schrijft voor dat publieke omroepen, die gefinancierd worden met belastinggeld, volledig onafhankelijk opereren.

Anp