Regio

Zwarte Piet niet welkom bij openbare basisscholen Utrecht

30-09-2015 11:06

Het sinterklaasfeest op de openbare basisscholen in Utrecht wordt vanaf dit jaar gevierd zonder Zwarte Piet. Dat is besloten door het bestuur Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO) en de schooldirecteuren. “Alleen op deze manier is het mogelijk recht te doen aan de uitgangspunten van openbaar onderwijs”, staat woensdag in een verklaring. “Belangrijk uitgangspunt van het openbaar primair onderwijs in Utrecht is dat iedereen gelijkwaardig is.”

Utrecht telt 33 openbare basisscholen. De komende periode gaan die scholen bepalen hoe het feest er nu precies uit zal zien.

Eerder spraken de de schoolbesturen in Den Haag met elkaar af voortaan te gaan voor een neutrale Piet, eentje zonder discriminerende kenmerken. Ook op openbare scholen in Rotterdam is de klassieke Zwarte Piet niet meer welkom. Zo moet Piet in die stad ontdaan van het zwarte kroeshaar en de donkere huidskleur, de volrode lippen en oorringen.

“De figuur van Zwarte Piet heeft racistische aspecten”, stellen de openbare basisscholen in Utrecht. “Het onderwijs heeft een verantwoordelijke rol in de opvoeding van jonge kinderen. Voor Zwarte Piet of andere kwetsende negatieve stereotyperingen, is geen plaats in het sinterklaasfeest op onze scholen.”

Een moeder die haar kind op een van de basisscholen in Utrecht heeft zitten, stapte vorig jaar naar het College voor de Rechten van de Mens om Zwarte Piet helemaal uit het onderwijsaanbod van de basisschool van haar kind te bannen. “Een school discrimineert niet als zij Sinterklaas 2014 met Zwarte Piet viert. De school heeft genoeg gedaan om te zorgen voor een discriminatievrije onderwijsomgeving”, zo luidde destijds de conclusie van het college. “Voor het jaar erna kan het oordeel anders luiden, want Zwarte Piet heeft discriminerende aspecten.”

Anp