Regio

Vier jaar cel voor man die in bezopen toestand vijf weken oude baby doodreed

29-09-2015 13:55

De man die in Lutten in maart van dit jaar een vijf weken oude baby doodreed, is dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle.

Ook heeft de man voor tien jaar een rijontzegging gekregen. Gerrit Geertman (51) uit Lutten reed in maart dit jaar in zijn woonplaats een vader en kinderwagen omver.

De baby werd uit de kinderwagen geslingerd en overleed ter plaatse, de vader raakte zwaargewond. Geertman had te veel gedronken.

Tegen de man was vier jaar cel en vijf jaar rijontzegging geëist voor dood door schuld.

De rechtbank vond een rijontzegging minder dan de maximale straf van tien jaar niet passend. Geertman is zeven keer eerder veroordeeld voor rijden onder invloed.

Ten tijde van het ongeval zat hij nog in een proeftijd voor een voorwaardelijk opgelegde straf van een maand cel en twee jaar rijontzegging. Hij moet deze straf alsnog uitzitten. “Blijkbaar heeft hij niet geleerd van eerder opgelegde sancties”, aldus de rechtbankpresident.

De advocaat had aangevoerd dat Geertman zichzelf later meldde bij de politie en dus niet veroordeeld kan worden voor doorrijden na een ongeval.

De rechtbank achtte dit feit toch bewezen. Bij thuiskomst constateerde hij al schade aan zijn auto. “In plaats van de politie te bellen, nam hij een borrel.”

Advocaat Roel van Faassen weet nog niet of zijn cliënt in hoger beroep gaat. Hij wil de uitspraak eerst bestuderen.

Anp