GroenLinks 020 wil actie tegen tsunami van ijssalons in Amsterdam

24-09-2015 15:51

Alarmerend bericht uit de hoofdstad. GroenLinks Amsterdam waarschuwt voor een wildgroei van ijssalons in het centrum. De partij wil dat de stad de oude regels invoert. Dat zit zo: in 2009 ontstond er een volksoproer in de Jordaan omdat de door inwoners geliefde ijssalon Monte Pelmo in de Tweede Anjeliersdwarsstraat geen ijs mocht verkopen omdat deze geen horecavergunning had. Onder druk van de burgerij besloot het college dat ijssalons voortaan als gewone winkels behandeld zouden worden. Dat heeft volgens GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens tot een ‘nieuwe ijstijd’ geleid: inmiddels is het Centrum 70 ijssalons rijker.

Om de enorme wildgroei aan ijswinkels sinds de gebeurtenissen in 2009 te keren wil GroenLinks dat de oude regels opnieuw worden ingevoerd.

Het opnieuw instellen van de oude regels voor ijssalons zal er in ieder geval voor zorgen dat er niet zomaar nieuwe ijssalons bijkomen. GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens wil zo snel mogelijk actie. “Het is makkelijk te roepen dat minder regels de oplossing is voor moeilijke, soms pijnlijke gevallen. Maar het resultaat van makkelijk roepen en alsmaar dereguleren zien we nu: overal ijssalons. Niet wachten dus, nu de regel herinvoeren.”

Volgens Nuijens leidt de wildgroei aan ijssalons tot een verarming van het aangezicht van de stad, een verarming van het winkelaanbod. “Juist het feit dat vooral winkels met een bewonersfunctie het vaakst vervangen worden door ijssalons is extra zorgelijk. Daarmee wordt het centrum minder aantrekkelijk voor bewoners, en dus economisch minder duurzaam, en trouwens ook toeristisch minder interessant.”