Video: zware wateroverlast VUmc, ziekenhuis wordt ontruimd

08-09-2015 09:52

Bij het Amsterdamse VUmc is de straat veranderd in een snelstromende rivier, met enige honger naar auto’s, zoals te zien is in onderstaande video. Het haast tropische fenomeen betreft hier de gevolgen van een lekke waterleiding. De brandweer en andere hulpdiensten zijn er inmiddels in geslaagd het lek te dichten in de waterleiding in Amsterdam-Zuid. Dat meldde de politie.

Update: Het VUmc wordt ontruimd wegens de wateroverlast. Patiënten worden nu naar andere ziekenhuizen overgebracht; VUmc laat weten er maximaal 500 te evacueren.

Het ziekenhuis in een persverklaring: “Er is besloten het beddenhuis van VUmc te sluiten. Alle basisfuncties in het ziekenhuis doen het nog en de zorg voor de patiënten is niet in gevaar. Omdat echter onduidelijk is hoe lang dit gaat duren, is besloten patiënten over te plaatsen naar andere ziekenhuizen.”

Overlast

De gesprongen waterleiding zorgt deze ochtend voor veel overlast in de buurt van de Amstelveenseweg, in de buurt van het VU Ziekenhuis en de VU (Vrije Universiteit) in Amsterdam.

“Zo’n twintig patiënten van het ziekenhuis worden tijdelijk overgebracht naar een andere locatie omdat de stroom is uitgevallen op de etage waar ze verblijven”, aldus een politiewoordvoerder op dat moment. De onderste verdieping van het ziekenhuis is ondergelopen.

Ook overlast op A10

Door de breuk in de waterleiding op de Amstelveenseweg, bij de Van der Boechorstraat in Amsterdam-Zuid, is de openbare weg veranderd in een snelstromende rivier. Diverse straten staan blank. “Het water wordt zoveel mogelijk weggepompt en verder zal het langzaam maar zeker moeten wegzakken.”

De breuk in de waterleiding zorgt voor overlast op de ringweg A10 rond de hoofdstad. “In beide richtingen is de afrit S108 bij het VUmc afgesloten” aldus een ANWB-woordvoerder. Daardoor staat het verkeer vast op de ringweg A10, de A4 richting Amsterdam en op de doorgang van de A9 naar de A4 (Haarlem richting Amstelveen).

Evacuatie: slechts één lift die het af en toe doet

Aan het begin van de middag werd duidelijk dat er tot evacuatie zou worden overgegaan.Gepoogd wordt zoveel mogelijk mensen te evacueren voor middernacht. Het is lastig de patiënten naar buiten te brengen. In het gebouw van negen verdiepingen is slechts één lift die het af en toe doet. In alle ziekenhuizen in Amsterdam worden bedden vrijgemaakt. Veel patiënten kunnen in het AMC terecht.

Vijf hartpatiënten moeten snel naar een andere omgeving. Op de kinderafdeling van de intensive care liggen twaalf pasgeboren kinderen. Buiten het ziekenhuis staan zeker dertig ambulances gereed om patiënten naar andere ziekenhuizen te brengen. Ook het mortuarium in de kelder is ondergelopen. De mensen die daar liggen worden eveneens elders ondergebracht. Volgens Bos zijn geen patiënten in gevaar geweest.

Door de wateroverlast zijn er cruciale, infrastructurele onderdelen defect geraakt. Stoom, warm water en verwarming zijn nu niet stabiel, zegt het VUmc.

(TPO/ANP)
Artikelfoto via Lannie Ligthart