Regio

Ter Apel gaat gebukt onder stelende asielzoekers, burgemeester (PvdA) zegt ‘stemmingmakerij’

28-08-2015 11:14

In Ter Apel zijn de burgers steeds minder blij met de komst van asielzoekers in het plaatselijke asielzoekerscentrum (AZC), tevens de grootse van het land met plek voor 2000 asielzoekers. Om uiting te geven aan hun zorgen heeft de plaatselijke handelsvereniging een brandbrief naar de gemeente gestuurd. Maar PvdA-burgemeester Leontien Kompier heeft ‘een heel ander beeld’. Die noemt de zorgen van de burgers ‘stemmingmakerij’. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Met name de winkeliers in Ter Apel klagen over winkeldiefstallen: sinds de plaatsing van asielzoekers in het AZC is het aantal aangiftes tegen winkeldiefstal enorm toegenomen. Alleen al in augustus zijn 123 aangiftes gedaan. Verzamelaangiftes, het totale aantal diefstallen komt mogelijk uit op duizend.

De plaatselijke politie bevestigt dat de ‘daders uit één en dezelfde dadergroep komen: inwoners van voormalige oostbloklanden die nu in het AZC wonen’.

Het zijn niet alleen de diefstallen waarover de burgers van Ter Apel zich zorgen maken. Mensen voelen zich ‘s avonds onveiliger op straat en winkelpersoneel wordt zo vaak bedreigd dat ze aan het einde van de dag niet meer alleen naar huis durven.

De handelsvereniging vraagt in de brandbrief om ‘extra controles en de inzet van meer boa’s’. Ook laat de handelsvereniging in de brief weten dat ‘het draagvlak voor het AZC aan het afbrokkelen is’ en dat dit ‘straks alleen maar erger wordt’ als de gemeente niet ingrijpt.

De reactie van burgemeester Leontien Kompier (PvdA) in Dagblad van het Noorden is als volgt: “Geringer draagvlak? Die indruk heb ik absoluut niet. En ook die aantallen van aangiftes ken ik niet. Ik heb een heel ander beeld. De handelsvereniging doet aan stemmingmakerij. Dat doet geen recht aan de werkelijke situatie in Ter Apel.”