Regio

Gezellig en sfeervol Amsterdam gaat ‘islamofobie’ registreren

27-08-2015 15:48

Amsterdam gaat anti-islamitische incidenten en moslimdiscriminatie beter en apart registreren. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunde donderdag een initiatief van D66 en VVD.

De partijen zijn bezorgd over geloofsgerelateerd geweld in de hoofdstad tegen islamitische Amsterdammers en instellingen.

Twee op de vijf moskeeƫn in Nederland hebben volgens D66 en VVD in de afgelopen tien jaar te maken gehad met gewelddadige incidenten, variƫrend van een varkenskop voor de deur tot dreigmails en bekladding. Twee op de drie docenten zei vorig jaar getuige te zijn geweest van moslimdiscriminatie in de klas.

Wat landelijke incidenten met Amsterdam hebben te maken blijft echter onduidelijk.

“Nu wordt niet geregistreerd dat het om moslimdiscriminatie gaat, waardoor de werkelijke omvang van incidenten tegen moslims in Amsterdam niet zichtbaar is”, zeggen de partijen.

Wanneer een raam van een moskee werd ingegooid, schaarde de politie zo’n incident als ‘vernieling’.
Antisemitisme en discriminatie vanwege iemands seksuele geaardheid worden bijvoorbeeld wel apart bijgehouden.

Binnenkort wordt islamofobie als aparte subcategorie geregistreerd als mensen aangifte doen bij de politie of een klacht indienen bij het Meldpunt Discriminatie.

Het voorstel van de twee partijen kreeg tijdens de behandeling in een commissievergadering de steun van de PvdA, GroenLinks en de SP.

Wat precies de definitie is van ‘islamofobie’ weet helemaal niemand. Veel mensen die klagen over ‘islamofobie’ bedoelen eigenlijk gewoon kritiek op de religie islam.

Religiekritiek is een belangrijk onderdeel van een vrije, open samenleving waar men vrijheid van meningsuiting kent.

Anp/TPO