Regio

Burgemeester Amsterdam woest op Quinsy Gario

21-08-2015 20:45

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan (PvdA), is woest op Zwarte Piet-bestrijder Quinsy Gario. In een tweet had Gario geschreven dat de gemeente Amsterdam de jaarlijkse herdenking van de moord op Kerwin Duijnmeijer had afgelast vanwege SAIL. Maar dit is onjuist en dat wist Gario laat Van der Laan weten aan AT5.

Kerwin Duijnmeijer werd 32 jaar geleden doodgestoken omdat hij zwart was. Dit wordt elk jaar herdacht, maar dit jaar leek er geen belangstelling te zijn voor de herdenking. En dat terwijl de gemeente alvast plekken voor die herdenking had gereserveerd.

In tegenstelling tot wat Gario in zijn tweet beweerde, had de gemeente er juist alles aan gedaan om de herdenking te laten doorgaan. Want dankzij bemiddeling door de gemeente kwamen er uiteindelijk toch nog mensen opdagen.

Ook legde Gario een verbinding tussen dit zogenaamde afgelasten van de herdenking met het Haagse politiegeweld waarbij Mitch Henriquez om het leven kwam. Gario meent daarin ‘institutioneel racisme’ door de gemeente Amsterdam te herkennen, iets waar Van der Laan zich niet in herkent.

Van der Laan laat het er niet bij zitten: “Dit krijgt wel een staartje voor hem want ik vind dat je zo niet moet omgaan met elkaar”, zo laat hij weten.

 

Screen Shot 2015-08-21 at 19.44.28 Screen Shot 2015-08-21 at 19.44.19