Regio

Teruglezen – Hijskranen met brugdek Julianabrug vallen op woningen in Alphen

03-08-2015 16:40

Twee bouwkranen en het nieuwe brugdek van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn maandagmiddag omgevallen en op enkele panden terecht gekomen. Er zou sprake zijn van twintig gewonden. De materiële schade is enorm. De twee kranen stonden op een ponton. In hun takels hing het bewegend deel van de Julianabrug die een grondige renovatie onderging. Op beelden die omstanders maakten is te zien hoe het brugdek losraakt waarna de kranen omvallen en op bebouwing langs de kant vallen. Eén man moest onder het puin vandaan worden gehaald, een hond kwam om het leven. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. De beelden en gebeurtenissen van maandag vindt u hieronder terug.

Update 23.20 – Burgemeester: Spies: geen verdere slachtoffers

Bij het brugongeval zijn hoogstwaarschijnlijk geen doden gevallen. Dat heeft burgemeester Liesbeth Spies gezegd na een uitgebreide zoektocht van twee USAR-teams met vijf speurhonden. “Ondanks dat we het nauwelijks hebben durven geloven toen we de beelden zagen, lijkt de conclusie op dit moment te zijn dat er geen slachtoffers zijn”, aldus Spies.

Dat er in de loop van de middag en avond geen slachtoffers zijn gevonden, in combinatie met het feit dat niemand als vermist is opgegeven, was reden om de zoektocht te staken, aldus de burgemeester. “Dat betekent niet dat we klaar zijn. Er is veel materiële schade, leed en ongemak omdat een aantal mensen niet naar huis kan of getuige is geweest van dit vreselijke ongeval. De komende dagen is er nog veel werk te verzetten.”

Update 22.23 – OM begint strafrechtelijk onderzoek – Drie verdachten

Drie personen zijn in verband met het ongeluk in Alphen aan den Rijn, waarbij twee bouwkranen en een brugdeel omvielen en een aantal gebouwen verwoestten, als verdachten aangemerkt. Hoofdofficier van justitie Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft dat maandagavond gezegd. De verdachten hebben deze status gekregen, vooral omdat zij dan zwijgrecht hebben en recht op een advocaat. “Het is nog veel te vroeg om te zeggen of er strafbare feiten zijn gepleegd”, aldus Nooy.

Het drietal meldde zich maandagmiddag zelf bij de politie, aldus Nooy. “Zij wilden hun verhaal vertellen.”

Het OM is een strafrechtelijk onderzoek begonnen, samen met de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de voormalige Arbeidsinspectie. Mogelijk is de arbeidsomstandighedenwet overtreden en het kan ook zijn dat er sprake blijkt te zijn van lichamelijk letsel door schuld.

Update 20.28 – Geen levenden onder puin, over doden niets bekend

Waarschijnlijk liggen er geen levende mensen onder het puin. Twee reddingsteams van het Urban Search And Rescue (USAR.NL) met speurhonden hebben maandagavond een groot deel van de getroffen huizen en winkels doorzocht, maar niemand gevonden. De honden zijn getraind op het opsporen van levende mensen. Over eventuele dodelijke slachtoffers kunnen de reddingsteams niets zeggen.

Update 19.19 – Grote onduidelijkheid over gewonden

Het aantal van twintig gewonden door het kraanongeval klopt niet. “We hebben nog geen idee hoeveel mensen er eventueel onder het puin liggen. Het is vakantietijd. Misschien waren veel mensen niet thuis”, zei een woordvoerster van de Veiligheidsregio Hollands Midden maandagavond.

Het aantal van twintig werd kort na het ongeval genoemd. In totaal zijn drie of vier huizen en een winkel door de kranen en het brugdek getroffen. Inmiddels is een persoon levend onder het puin van een van de panden gehaald, liet de woordvoerster weten. Kleine update 20.20 – Een hond heeft het ongeval niet overleefd.

 

Ravage

Er zouden mogelijk nog mensen onder het puin liggen. Reddingswerkers van Urban Search And Rescue (USAR.NL), een team dat – vaak ook met speurhonden – ingezet wordt bij rampen, zijn ook onderweg naar Alphen aan den Rijn. De ravage is enorm, de winkel zou door oplettend personeel direct ontruimd zijn toen ze ‘krakende geluiden’ hoorden.

Er ligt sowieso één persoon onder het puin van een ingestort huis in Alphen aan den Rijn, waar maandagmiddag twee bouwkranen op vielen. Dat heeft een ooggetuige gezegd tegen de NOS. “Er ligt iemand onder, daar wordt mee gesproken. Ook horen we een hond, die in een bench zou zitten.” De ooggetuige is eigenares van een winkel die maandag totaal verwoest raakte.

Op een gelikt promofilmpje zag het er een stuk beter uit: