Regio

Burgerinitiatief doet rekenwerk voor gemeente Arnhem

30-07-2015 14:42

Een maand geleden heeft de gemeenteraad van Arnhem een besluit genomen over nieuwbouw van Filmhuis Focus vlak voor de Eusebiuskerk, op het Kerkplein. De gronden waarop dit besluit zijn genomen worden de initiatiefgroep ‘Second Opinion Filmhuis’ betwist. Men gaat het rekenwerk grondig overdoen.

In Arnhem is al jaren discussie gaande over het opknappen van de zuidelijke binnenstad, het stuk tussen winkelcentrum en Rijn. Daartoe zijn in de afgelopen decennia meerdere plannen ingediend en stuk voor stuk zijn ze gesneuveld, in de meeste gevallen door het maatschappelijke verzet ertegen. Bestuurders lijken steeds te worden meegezogen door de glamour van de plannen die de ontwikkelaars hen voorhouden, de glossy brochures en de schitterende animaties.

Grootheidswaanzin

De grootheidswaanzin van complete gebiedsrenovatie heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een meer fasegewijze aanpak. Echter de realiteit wordt daarmee nog vaak uit het oog verloren. Iedereen is het er over eens dat het nieuwe kenniscluster ‘Rozet’, waarin bibliotheek, kunstbedrijf en volksuniversiteit zijn gevestigd prachtig is. Maar amper twee jaar na de opening werd de gemeenteraad al geconfronteerd met problemen aangaande de exploitatie.

Een volgend plan van het gemeentebestuur was de realisering van een kunstencluster waarin Filmhuis en Museum voor de Moderne Kunsten elkaar zouden gaan versterken. Maar groeiend verzet vanuit de Arnhemse samenleving en de verkiezingsstrijd van 2014 maakte een einde aan het plan. In het nieuwe college van SP, D66, GroenLinks en CDA werd wel afgesproken dat het gereserveerde geld beschikbaar zou blijven voor cultuur, onder andere de verhuizingen van Filmhuis Focus naar een nieuwe locatie. De huidige locatie, midden op de Korenmarkt, wordt al jaren als ongeschikt gezien.

Op een bierviltje

SP-wethouder Elfrink heeft nu dus voorgesteld om nieuwbouw op het Kerkplein te plegen. Dit zou zo’n 11,4 miljoen euro gaan kosten. Bestaande locaties in het centrum zijn onderzocht en ongeschikt bevonden. Nu wil het toeval dat het Rembrandttheater dat als onderkomen voor Pathé dient, later dit jaar vrijkomt. Pathé is bezig met nieuwbouw van een grote bioscoop nabij het station. Vlak voordat de gemeenteraad zou gaan besluiten over de nieuwbouw zijn een aantal raadsleden in Rembrandt voorgelicht over de mogelijkheden en kosten door de huidige eigenaar.

Toen wethouder Elfrink door een aantal fracties hiermee werd geconfronteerd sprak hij de legendarische woorden: “Ik kan op een bierviltje uitrekenen dat verhuizen naar Rembrandt duurder is“. Een berekening door de gemeente kwam vervolgens uit op 16,5 miljoen euro, terwijl de aankoop van het pand 3,5 miljoen is. De rest zijn verbouwingskosten en andere onduidelijke posten om van een bioscoop een bisocoop te maken. Ondanks deze nieuwe feiten werd de aanvankelijk nog kritische D66-fractie binnenboord gehengeld en werd het voorstel ondanks wat bezwaren van de oppositie voor besluitvorming geagendeerd. En aldus werd besloten. Een college dat pretendeert ‘met de stad’ te willen besturen, drukt er een besluit door waar alleen de collegepartijen voorstemmen.

Opnieuw doorrekenen

Dit heeft een groep betrokken Arnhemmers ertoe bewogen om het rekenwerk voor verhuizing naar Rembrandt eens grondig over te doen. In een gesprek met de ambtenaren van de gemeente bleek vorige week dat er weliswaar niet op een “bierviltje” is gerekend maar dat er een tekentafelberekening binnen twee dagen heeft plaatsgevonden. Het Rembrandtheater is bijvoorbeeld niet bezocht. Ondertussen komen de steunbetuigingen voor het burgerinitiatief binnen en bieden vele deskundigen aan om mee te helpen aan de inventarisatie en de calculatie. Halverwege augustus hoopt de initiatiefgroep haar rapport te kunnen afronden.

John Swelsen is een van initiatiefnemens ‘Second Opinion Filmhuis’.