Regio

Rotterdam gaat criminele jeugd keihard aanpakken: einde subsidies hangplekken

06-07-2015 12:13

De gemeente Rotterdam gaat overlastgevende en criminele jongeren de komende jaren keihard aanpakken. De overlast van de tweehonderd vervelendste jongeren op tien hangplekken in de stad moet in 2018 tot het verleden behoren. Dat is de inzet van het maandag gepresenteerde plan Stok achter de deur.

Om de overlast en criminaliteit terug te dringen, is onder meer het aantal jeugdhandhavers verdubbeld van 12 naar 24 en worden Halt-straffen zoveel mogelijk in de buurt zelf uitgevoerd. Subsidies voor de hangplekken behoren tot het verleden. Daarbovenop wil de gemeente wijk-, gebieds- en groepsverboden vaker inzetten.

Ook wordt met wooncorporaties bekeken hoe ouders aan te spreken zijn op de overlast van hun kinderen. “In het uiterste geval kan het huurcontract opgezegd worden”, zegt wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid en Handhaving). “We zijn aan het uitzoeken of we in hele zware gevallen kunnen korten op de bijstand of uitkeringen.”

De tweehonderd jongeren die het meest overlast veroorzaken, veelal de bendeleiders, worden ook hinderlijk gevolgd. “We zitten ze dag en nacht op de hielen, zodat het knap irritant wordt”, zegt Eerdmans. “Deze jongens, het zijn eigenlijk altijd jongens, wanen zich onaantastbaar en hebben een hele negatieve invloed op andere jongeren. Dat moeten we zien te doorbreken, ook door bijvoorbeeld gesprekken met de ouders.”

Eerdmans gaat contact zoeken met andere gemeenten in de regio om dit plan te bespreken. “Het is niet de bedoeling dat de jongeren hier weggaan en tien kilometer verderop overlast gaan veroorzaken.”
Anp