Interview

Interview: Yunus, bakker van de Schilderswijk die klappen kreeg van de ME

06-07-2015 16:03

ANP-1000_33364965ANP-1000_33364953

 

Yunus is behoorlijk ontdaan nadat hij er achter de toonbank in zijn eigen bakkerij in de Schilderswijk flink van langs heeft gekregen van ME’ers. Hij hield er gekneusde ribben aan over en voelt zich naar eigen zeggen niet meer veilig in zijn zaak.

Ramadan

In de Turkse bakkerij waren in de nacht van woensdag op donderdag nog laat mensen vanwege de ramadan. Buiten waren hevige rellen. Vlakbij de bakkerij moest de ME zich zelfs even terugtrekken voor een regen van stenen. De politie greep daarna hard in. Om de situatie weer onder controle te brengen werden omstanders, niet alleen oproerkraaiers die zich niet snel genoeg uit de voeten maakten, hardhandig weggestuurd of ingerekend.

“Deze chaos had ik nooit verwacht”, vertelt Yunus. Toen de politie aan de deur kwam moesten de klanten de winkel uit, vertelt hij. De deuren moesten op slot voor derden, zei een agent in burger, dan mochten ze doorwerken. Hij gaf daar gehoor aan. Daarna waren alleen hij, zijn broertje Yusuf, vader, neef en een goede vriend nog over.

Wapenstok op ribben

Maar een minuut later stonden er ME’ers voor de deur. Zijn neef en vriend werden eruit gestuurd en kregen daarbij klappen. Zijn vader wist zich zonder schade uit de voeten te maken.

“Wegwezen, wegwezen!”, krijgt ook Yunus naar eigen zeggen te horen van de ME’ers, die inmiddels in de bakkerij staan. “Ik ben de eigenaar”, maakte Yunus zich bekend. Een van de ME’ers loopt daarop om de toonbank heen. De identiteitskaart die Yunus wil laten zien, veegt de ME’er van de toonbank.

Yunus protesteert nog dat hij brood moet bakken omdat hij bestellingen heeft voor de volgende dag, maar komt in een hoek klem te staan als de ME’er achter de toonbank op hem afstapt. Op het volgende moment wordt hij twee keer met de wapenstok op zijn ribben geslagen.

Gevloerd door ME’ers

Zijn broertje Yusuf, ook nog achter de toonbank, probeert de ME’er tegen te houden als hij denkt dat de politieman Yunus op zijn hoofd wil slaan. Yusuf krijgt daarop zelf een klap en ook nog een dreun van een andere ME’er met een lange wapenstok aan de andere kant van de toonbank. Hij valt daardoor hard op de vloer.

Yunus vlucht, maar wordt buiten gevloerd door andere ME’ers. Zijn broertje krijgt later te horen: “Roep die bakker maar terug”, maar Yunus heeft daar geen oren meer naar.

Omzet misgelopen

Volgens de bakker heeft hij niet van het incident kunnen slapen. “Iedere keer als ik een ME-busje zie rijden, denk ik: kijken ze naar mij?”

De dag na het voorval liep hij omzet mis omdat de bestellingen niet klaar waren.

Anp

 

Lees ook: Eigenaar bakkerij Schilderswijk doet aangifte tegen politie wegens geweld

Foto’s: ANP/Marco de Swart