Video: buschauffeur Arriva weigert vrouw met boerka mee te nemen in Oosterhout

25-06-2015 14:13

Met update – Een vrouw met gezichtsbedekkende kleding werd zondag de toegang geweigerd tot een bus van Arriva in Oosterhout. Haar misnoegen uitte ze op Facebook en ze plaatste een filmpje van het incident. Vervoerder Arriva laat in een verklaring aan ThePostOnline weten dat dit niet de bedoeling was en maakt excuses.

[jwplayer mediaid=”530155″]

Reactie Arriva: excuses

‘Alleen wanneer iemand met een vervoerbewijs reist met daarop een pasfoto (zoals een persoonlijke OV-chipkaart), moet deze persoon zich kunnen identificeren. Wij willen als Arriva onze excuses aanbieden aan deze vrouw.’

‘De buschauffeur heeft de vrouw ten onrechte geweigerd. Het incident wordt intern met de chauffeur opgepakt. Daarnaast brengen we de regels hieromtrent opnieuw onder de aandacht bij onze chauffeurs, zodat er geen onduidelijkheid bestaat over het beleid. De desbetreffende vrouw heeft nog geen contact met ons opgenomen betreffende het incident.’

Boerkaverbod nog niet van kracht

Het kabinet stemde vorige maand in met een beperkt verbod op gezichtsbedekkende kleding. Boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen worden in Nederland verboden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Het wetsvoorstel moet eerst nog langs de Raad van State.

Update 17.30 – PVV: ‘Nikaabweigerende buschauffeur is een held!’

Kamervragen van de PVV in de mail. Machiel de Graaf noemt de buschauffeur een held. Hij wil dat het kabinet het ‘publiekelijk’ opneemt voor de chauffeur ‘en zijn recht om zichzelf en zijn passagiers te beschermen tegen eventueel gevaar’. Ook wil hij dat ‘boerka- en nikaabweigerende beambten en andere werknemers in het publieke domein ‘toe te staan boerka’s en nikaabs te weigeren totdat het boerkaverbod van kracht is’.