Regio

D66 Amsterdam roept op tot verklikken en verraden van onderverhuurders

10-06-2015 11:23

D66 Amsterdam is voornemens om burgers te belonen als ze foute verhuurders aangeven danwel verklikken danwel verraden. Volgens D66-Amsterdam-fractieleider Bas Jan Paternotte heet dit ‘een klokkenluidersactie’ waarmee het illegaal onderverhuren van sociale huurwoningen moet worden bestreden. Een onderhuurder die zijn eigen verhuurder verraadt mag van D66 als beloning twee jaar lang in die woning blijven terwijl de verklikte verhuurder een hoge boete krijgt en zijn huis wordt uitgezet.

Paternotte (Jan, niet Bas) laat aan AT5 weten dat het verraden van je huurbaas heel belangrijk is. “Mensen met een minimuminkomen staan jaren op een wachtlijst. Er wordt over de rug van de samenleving veel winst gemaakt op een sociale voorziening. Dat moet stoppen”, aldus Paternotte.

De sociale huurwoningen moeten overigens ook met prioriteit aan asielzoekers worden verhuurd waardoor de ‘mensen met een minimuminkomen’ nóg langer op de wachtlijst moeten staan. Het is niet bekend of D66 hiervoor ook een ‘klokkenluidersactie’ wil.