Meer illegale prostitutie sinds sluiten Zandpad

28-05-2015 09:36

Na het beëindigen van de raamprostitutie in de Utrechtse Hardenbollenstraat en aan het Zandpad, is de illegale prostitutie in de stad vrijwel direct toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht.

Onder meer de jaarcijfers van de politie werden vergeleken. Hieruit bleek dat agenten in 2014 tien illegale bordelen, massagesalons en thuiswerkplekken ontdekten. In 2013, toen burgemeester Aleid Wolfsen de prostitutiezones aan het Zandpad en de Hardebollenstraat liet sluiten, waren dat er zelfs veertien.

Een prostituee die zelf aan het Zandpad werkte zegt tegen de regionale omroep dat de toename van illegale prostitutie te verklaren is door de maatregel van de gemeente. “Er zijn bij het sluiten van het Zandpad en de Hardebollenstraat 330 vrouwen op straat gezet”, aldus de vrouw. “Prostitutie is hun beroep en nu zoeken ze naar andere mogelijkheden om dat beroep uit te oefenen.”

De raamprostitutie werd door de gemeente Utrecht een halt toegeroepen om mensenhandel tegen te gaan. Volgens de prostituee is de kans  echter groot dat dit juist gaat toenemen. “Er is weinig controle en je bent niet te traceren, dus daar houden mensen zich minder aan wetten en regels.”