D66 Amsterdam wil minder evenementen op De Dam

15-04-2015 15:33

Als het aan de Amsterdamse stadsdeel Centrumvoorzitter Boudewijn Oranje (D66) ligt wordt het een stuk drukker op De Dam. Volgens Oranje moet de drukte op het plein beteugeld worden, zegt hij vandaag in Het Parool.

Druk

De D66-politicus is zich bewust van het kapitaal dat de hoofdtad met De Dam in handen heeft. Met het Koninklijk Paleis op de Dam biedt dat de stad een prachtig decor. Maar volgens Oranje wordt het simpelweg te druk. “Iedereen wil graag een stukje van de Dam, ook commerciĆ«le organisaties en onderdelen van de gemeente met eigen deelbelangen zoals marketing, maar het is tijd om op de rem trappen.”

Richtlijnen

Er zijn wel richtlijnen op basis waarvan het stadsdeel toestemming kan geven voor evenementen, maar dat biedt geen soelaas. “Een evenement zoals het tomatengevecht van september tegen de Russische importboycot keert niet meer terug. Protesteren op de Dam is prima, ook middels een tomatengevecht, maar er vijftien euro entree voor vragen niet.”

Strenger

Als het aan Oranje ligt worden de richtlijnen strenger nageleefd. Zo moet De Dam worden ontzien. “Met die striktere toepassing gaan we terug naar de basis. Dat zou er uiteindelijk ook toe kunnen leiden dat evenementen meer over de hele stad worden verspreid, waardoor de druk op de binnenstad iets afneemt.”