Regio

NS-conducteur met dood bedreigd door zwartrijder

08-03-2015 17:01

Zondag is een conducteur in de trein uit Antwerpen met de dood bedreigd door een 35-jarige Rotterdammer die zonder kaartje reisde. De conducteur liet de zaak niet verder escaleren en nam afstand. 

Op station Roosendaal stond veiligheidspersoneel van NS de binnenkomende trein op te wachten. Zij droegen de agressieve zwartrijder over aan de gewaarschuwde politie, die hem arresteerde.

Het is een zoveelste incident waaruit duidelijk wordt dat conducteurs in principe vogelvrij zijn en zonder enige beperking kunnen worden bedreigd, lastigggevallen en gemolesteerd.

Afgelopen vrijdag werd een conductrice ernstig mishandeld in een NS-nachttrein en afgelopen zaterdag werd een conducteur belaagd door een zwartrijder bij station Helmond.

Volgens de NS worden er gemiddeld twee conducteurs per dag slachtoffer van geweld, schelden, dreigementen, bespuging, belediging en intimidatie.

Om het zwartrijden tegen te gaan is ooit de zogenaamde OV-Chipkaart bedacht, wat de belastingbetaler inmiddels miljarden heeft gekost.

Ondanks het feit dat op alle stations nu OV-Chip-poortjes staan, zijn er nog maar weinig staions waar die poortjes ook al in werking zijn en het station, dus ook de trein, alleen kan worden bereikt met een OV-Chipkaart.

Het zal echter nog jaren duren voordat alle stations ook daadwerkelijk beveiligd zijn tegen zwartrijders met deze poortjes.

Anp/TPO