Provincie geeft toestemming voor vangen terreur-oehoe

03-03-2015 14:40

De provincie Noord-Holland geeft toestemming voor het vangen van de ‘terreur-oehoe’ in Purmerend. Dit heeft een provinciewoordvoerster laten weten. De agressieve vogel valt al weken mensen aan in Purmerend. Omdat het om een beschermde diersoort gaat, mag de oehoe niet ‘zomaar’ gevangen worden. De provincie heeft van die regel dinsdag ontheffing verleend.

In het verzoek uit Purmerend staat dat de gemeente de oehoe met een zogeheten klapval wil vangen. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat Purmerend al een valkenier heeft ingeschakeld om de grote uil te vangen. Dat moet “zo diervriendelijk mogelijk” gebeuren; verder is de valkenier vrij in de keuze van de vangstmethode.

Zoektocht naar herkomst

Als de oehoe is gevangen, brengt de valkenier de vogel tijdelijk onder in een geschikte volière. Dan wordt uitgezocht of de oehoe eventueel uit gevangenschap is ontsnapt en aan de eigenaar kan worden teruggegeven. Anders wordt naar een andere oplossing gezocht.

Wilde oehoe’s komen in Nederland alleen voor in gebieden rond de Duitse grens. Daarom vermoedt Rob Schenkelaars van de Stichting Roofvogel-, Uilen- en Egelopvang dat het bij de ‘terreur-oehoe’ gaat om een ontsnapt exemplaar. Het zou gaan om een vogel die door mensen is grootgebracht. “Hierdoor zijn de uilen hun natuurlijke angst voor mensen verloren en zijn zij dus ook op hen gericht. Wilde oehoe’s zijn schuw voor mensen.”

Tot de oehoe is gevangen adviseert de gemeente mensen met paraplu de straat op te gaan in de gebieden waar de vrouwelijke uil gezien is. “Met name ‘s avonds slaat het dier toe. Ze benadert mensen geruisloos en valt van achter aan”, aldus de gemeente.

(Afbeelding: Pixabay, niet het dier in kwestie)

(ANP)