Regio

GroenLinks-jongeren: ‘Zie je wel, kraakverbod werkt niet’

20-01-2015 16:29

Dinsdagmiddag werd een pand op de hoek van de Amsterdamse Pieter Vlamingstraat ontruimd. Volgens GroenLinks-jongeren DWARS Amsterdam toont de forse actie aan hoe het krakersverbod niet werkt. “Laten we kraken terug legaliseren en reguleren. Zo kun je duidelijke afspraken maken en zijn dure ontruimingen als deze onnodig”, laat voorzitter Lyle Muns van de GroenLinkse jongerenafdeling in Amsterdam weten.

Om het pand te ontruimen moest de politie een gat in het dak boren en vervolgens een brigade via een hijskraan erin te laten zakken. “Als De Key studentenwoningen van het pand willen maken moeten de krakers natuurlijk weg. Nu heeft de politieactie echter handenvol geld gekost en is er een hoop heibel veroorzaakt. Wie wordt hier beter van?”, vraagt Muns zich af.

Mocht kraken gereguleerd zijn kun je heldere afspraken maken en op het naleven ervan toezien, vindt DWARS Amsterdam.

Bovendien wijst DWARS Amsterdam op de alsmaar stijgende huurkosten. “Mensen krijgen het moeilijker hun huur te betalen. Steeds meer huurders worden afhankelijk van de huurtoeslag. Het idee dat er dan panden vijf jaar leeg staan zoals op de Pieter Vlamingstraat is dan onvoorstelbaar. Kraken kan eigenaren en speculanten onder druk zetten om twee keer na te denken voordat ze spelen met de woningmarkt”, sluit Muns af.

Foto: Maarten Brante.