Regio

Werkstraf en voorwaardelijke celstraf geëist tegen oud-fractievoorzitter GroenLinks Emmen

13-01-2015 12:43

Tegen de voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in Emmen, Jan Dijkgraaf, is vandaag 180 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist door het Openbaar Ministerie. Dat gebeurde voor de rechtbank in Assen.

Dijkgraaf (60) stond  voor de rechter op verdenking van het verduisteren van ruim 54.000 euro. Hij zou dat gedaan hebben als raadslid van GroenLinks en penningmeester van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden. De oud-fractieleider verklaarde de diefstal door te zeggen dat hij in die periode in financiële problemen was geraakt. Het geld dat hij doorsluisde, zag Dijkgraaf als een lening die hij later terug zou betalen.

OM

In 2012 stapte de GroenLinkser uit Emmen op, een maand voordat naar buiten kwam dat hij mogelijk voor 17.000 euro had gefraudeerd bij de Nederlandse Vereniging van Raadsleden. Daarnaast zou hij ook nog eens 11.000 euro aan fractievergoedingen achterover hebben gedrukt bij GroenLinks. Onderzoek van het OM bracht uiteindelijk een bedrag van ruim 54.000 euro aan het licht.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.