Moskeebesturen Dronten weten zeker: hier geen IS-aanhang

05-01-2015 13:42

Namens de drie moskeeën in Dronten maakt Ramazan Yazir bekend dat er bij hen geen enkele moslim rondloopt met radicale ideeën of sympathieën voor Islamitische Staat. Dat meldt Omroep Flevoland. De moskeeën reageren hiermee op uitspraken van burgemeester Aat de Jonge, die zei signalen te hebben dat zo’n tien jongeren zouden openstaan voor het gedachtegoed van IS. Dat zei hij in zijn nieuwjaarstoespraak. 

Yazir herkent dat beeld niet en denkt met zekerheid van alle drie de moskeeën (twee Turkse en één Marokkaanse) te kunnen zeggen dat zich onder de moskeebezoekers geen radicalen bevinden. Yazir vreest dat mensen door De Jonge’s uitspraken ‘anders’ tegen Dronten aan gaan kijken. Saillant detail is dat in de Drontse gemeenteraad een CDA-raadslid zit dat ook Ramazan Yazir heet.

De Mimar Sinan Moskee in Biddinghuizen (gemeente Dronten) zegt verrast te zijn door de uitspraken van de burgemeester. Het moskeebestuur schreef in oktober al een open brief waarin ze zegt afstand te doen van terreurgroepering IS.