Regio

Pieter Jouke weer terug als columnist voor gemeente Delft

01-12-2014 15:46

De gemeente Delft heeft cabaretier Pieter Jouke toch weer in dienst genomen als columnist. De twee partijen hebben maandag een goed gesprek gehad, waarin de gemeente duidelijk maakte dat Jouke alle vrijheid heeft te schrijven wat hij wil. De column over de Spoorzone wordt donderdag alsnog geplaatst, inclusief een toelichting van de gemeente over de hele gang van zaken. Dat heeft Jouke maandag gemeld. 

”Het is allemaal wat onhandig gelopen”, legt hij uit. ”Ze waren niet blij met de column, maar zien nu ook in dat geluiden uit de stad niet altijd positief kunnen zijn. Er zijn excuses aangeboden, en ik wil graag doorgaan. Ik vond het altijd al erg leuk om te doen.”

De gemeente Delft had de cabaretier vorige week de wacht aangezegd na een hatelijke column over de uit de hand gelopen nieuwbouw rond het station van Delft. Dit ging de gemeente toen net een brug te ver.

Het hele gebied rond het station van Delft is de afgelopen jaren op de schop gegaan: er komt een nieuwe spoortunnel, een nieuw station, stadhuis en woningen.

Maar het project bleek veel duurder dan gepland, tot nu toe zo’n 80 miljoen euro. De gemeente Delft heeft enorme bezuinigingen moeten doorvoeren en zijn burgers extra moeten belasten. Hierover ging de column van Jouke.

De website ThePostOnline plaatste de gewraakte column alsnog. ”Hierbij benoem ik Delft officieel tot Mitterand-gemeente”, schrijft Jouke. ”Een gemeente waar megalomane projecten belangrijker zijn dan ontwikkelde burgers. De rijken in Delft lachen om de 43 euro meer per huishouden per jaar. De rijken kunnen toch wel sporten, of dit nou nog wordt gesubsidieerd of niet. De rijken huren wel een privéleraar in om te leren dansen, zingen, kleien of pianospelen.”

Anp