Opinie

Deze column werd gecensureerd door gemeente Delft

28-11-2014 14:29

Al enige tijd houdt de in Delft woonachtige cabaretier Pieter Jouke een weblog bij op de gemeentelijke website van Delft. Meestal zijn het blogjes over wat hij zoal tegenkomt in zijn stad met af en toe een flinke kritische noot over gemeentelijk beleid dat voor de burger minder leuk uitpakt. Geen probleem, in Delft houden ze wel van kritische/mondige burgers. 

Totdat Jouke onderstaande column instuurde. Samenvatting: de beruchte en gehate Delftse ‘Spoorzone‘ (een soort van Amsterdamse Noord-Zuidlijn-drama maar dan in Delft en bovengronds) is typisch iets waar Peter Jouke niet blij van wordt, de burgers in Delft ook niet en die 80 miljoen extra euro’s die de inwoners van Delft moeten storten in de nu alweer jarenlange puinhopen en bouwputten in de ooit zo mooie stad Delft zijn ronduit kut. Net als dat megalomane vastgoed voor ambtenaren dat wel netjes op tijd af is.

Geweigerd, daar is het gat van de deur

Die burgerlijke mening/mondigheid bleek té kritisch voor de gemeente Delft. Na inzending van zijn column kreeg Jouke een mailtje van het mediabureau dat verantwoordelijk is voor de content van de gemeentelijke website. Ze hadden toch wel wat moeite met de inhoud en voorzagen dat de boven hen gestelden deze column zouden afkeuren. Maar, ze zouden hun best doen de column alsnog geplaatst te krijgen.

Wat dus niet lukte. De column werd zoals voorspeld afgewezen. En dat niet alleen: een dag later vond Jouke een mailtje in zijn inbox met een mededeling van de strekking: “Wij willen niet verder met je blogs en zeggen de samenwerking op, bedankt voor je bijdragen tot nu toe en tot ziens.”

Column gecensureerd, columnist kalltgestelt. Want kritisch zijn mag, maar té kritisch over zaken die té gevoelig liggen en een stad naar de rand van de afgrond slepen, nee, daar hebben ook de ambtenaren in Delft geen zin an.

Reactie gemeente Delft

Uiteraard hebben we ook de gemeene Delft om een reactie gevraagd. Die reactie is als volgt:

“De gemeente Delft plaatst geregeld columns van Pieter Jouke in haar digitale nieuwsbrief die wekelijks verschijnt. De bijdrage die hij deze week heeft geleverd vinden we niet passend in deze uitgave van de gemeente. De mening van Pieter Jouke respecteren wij. Zijn kijk op Delft kan zeker bijdragen aan de verschillende gesprekken in de stad die het college organiseert. Wij zouden het op prijs stellen als hij daaraan deelneemt.”

 

De column in kwestie

Tot zover. Nu de column in kwestie. Integraal. Ongecensureerd. Volledig passend in deze uitgave van ThePostOnline.nl:

 

Bienvenue a Delft

Hierbij benoem ik Delft officieel tot Mitterand-gemeente. Een gemeente waar megalomane projecten belangrijker zijn dan ontwikkelde burgers. Hou u vast, dit wordt geen leuk stukje. Ik weet niet wie er verantwoordelijk is en daar spinnen de verantwoordelijke garen bij. Maar Delft is minder leuk aan het worden.

De VAK kan doodvallen. Of in ieder geval iedereen die voor een redelijk bedrag een leuke cursus wilde doen daar. Ieder huishouden gaat er weer wat geld meer aan kwijt zijn. Maar dan hebben we over teveel jaren wachten dan ook een wijk rondom het station vernietigd, de bodem uit de begroting geslagen en we hebben een stadskantoor waar menige woningcorporatie zich nog voor zou schamen. Oh en boeken lenen doe je voortaan maar bij elkaar.

Willen we dan geen kennisstad meer zijn? Jawel, en dat is ook wel gelukt. We hebben nu veel meer kennis dat toen we de contracten tekenden voor de spoorzone. Met de kennis van nu zouden we dit hele project heel anders hebben aangepakt. Nog een keer 200.000 euro weg gehaald bij sportvoorzieningen. Loop maar naar de pomp, dat is goed voor je conditie.

En waarvoor. Waarvoor was dit allemaal? De rijken in Delft lachen om de 43 euro meer per huishouden per jaar. De rijken kunnen toch wel sporten, of dit nou nog wordt gesubsidieerd of niet. De rijken huren wel een privéleraar in om te leren dansen, zingen, kleien of pianospelen.

Ik heb niets tegen rijke mensen overigens, daar reken ik mijzelf ook toe. Maar het realloceren van geld, de belangrijkste taak van de gemeente, gaat nu, nu het crisis is, de verkeerde kant op. De mensen met minder geld, die kunnen straks niet meer sporten, lezen, lenen, leren, dansen, zingen of wat dan ook. De mensen met minder geld, die subsidiëren nu de megalomane projecten van de gemeente.

Gefeliciteerd gemeentelijke bestuurders en politici. Vergeet u niet uw handtekening te zetten onder deze zwarte bladzijde? Of komt u pas weer uw ketting en vrome gezichten laten zien als de officiele opening van de spoorzone te betreuren is?

Pieter Jouke